Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Iunie 2015

 

Cărți

Luna această apar mai multe cărți scrise de și despre Freud. Una dintre acestea este Freud - A Complete Introduction: Teach Yourself, care apare pe 26 iunie, și al cărei autor este Lionel Bailly, lector la University College din Londra. Scopul cărții este de a acoperi zonele cheie ale psihanalizei pe care studenții ar trebui să le stăpînească. Acoperă noțiuni cheie, într-un limbaj foarte clar. Cartea ne spune inclusiv cum multe din teoriile lui Freud au intrat în folosirea de zi cu zi: inconștientul, refularea, terapia prin cuvînt, asociațiile libere, transferul, complexul Oedip, narcisismul. Pentru recapitularea noțiunilor și reținerea lor există la sfî rșitul capitolelor întrebări și rezumate.

O altă apariție este Introduction a la psychanalyse de Sigmund Freud, editura Petite Bibliothèque Payot.

La Malaise dans la culture este publicată de Presses Universitaires de France.

La editura Points, Colecția Points Essais, apare Totem et tabou. Editorul scrie că este unul din primele volume din textele cele mai importante ale lui Freud, retraduse sub direcția lui Jean-Pierre Lefebvre. Volumul acesta se adresează, ca și celelalte din serie, elevilor din clasele terminale din Franța. Toate volumele sunt realizate însoțite de explicații menite să faciliteze parcurgerea scrierilor lui Freud.

Seminarii

New Centre for Psychoanalysis din Los Angeles organizează un seminar pe tema analizei viselor, începînd cu Interpretarea viselor de Sigmund Freud și continuî nd cu studiul teoriilor lui Carl Jung, Alfred Adler și Wilfred Bion. Ca urmare a participării la seminar, cursanții vor trebui să poată să discute principalele teorii prezentate de Freud în Interpretarea viselor, să poată să facă un rezumat al teo riilor despre vise ale lui Jung, Adler și Bion și să exploreze tehnici de psihanaliză clinică utilizînd materialul pus la dispoziție de vise.

Cursuri

Între 15 și 26 iunie, Brown University din SUA organizează un curs intitulat Freud: Psychoanalysis and its Legacies . Cursul explorează în profunzime teoriile psihanalitice freudiene. Se vor studia cele mai influente din scrierile lui Freud, printre care Interpretarea viselor , Studii asupra isteriei, Indispoziție în civilizației, Despre narcisism și Straniul .

***

La Amiens, în cadrul sesiunii 2015, Leçons d'introduction a la lecture des textes fondamentaux de la psychanalyse, Cinq psychoanalyses de Sigmund Freud, pe 4 iunie se va discuta despre Freud și Ferenczi. Aceste lecții sunt destinate studenților cursurilor universitare, dar și tuturor celor care doresc să înceapă cu o abordare clinică și teoretică psihanalitică.

***

Société Psychanalytique de Recherche et de Formation organizează o serie de prelegeri despre Freud și seminarii de tehnică analitică, prima și a treia miercuri din lună pe tema rezistențelor în terapia psihanalitică: Resistances dans l'analyse. Resistances a l'analyse. Resistances de l'analyste. Conceptul de rezistență este de o importanță capitală în conduita curei psihanalitice și al regimului de ascultare.

Conferințe

Musée d'art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole organizează pe 1 iunie conferința Surréalisme: Le rêve et l'inconscient.

***

Pe 6 iunie are loc, la Bruxelles, conferință intitulată: Les 30 ans du Questionnement Psychanalytique - Psychanalyser aujourd'hui? Une éthique du soin . Se caută răspunsuri la următoarele întrebări: psihanaliza astăzi este sau nu același lucru ca și psihanaliza de ieri? Există vreo schimbare?

Workshopuri

Atelierul clinic pe tema ascultării în procesul psihoterapiei ține pînă pe 16 iunie 2015, și este organizat de Maison de Société Belge de Psychanalyse din Bruxelles.

Grupuri de lectur„

Joël Clerget, psihanalist în Lyon, organizează seminarii de lectură a textelor freudiene. Pe 4 iunie se va discuta pe baza scrierii Problema economică a masochismului (1924).

***

Libre Association Freudienne din Paris organizează discuții pe tema lucrării Eul și sinele de Freud, pe 16 iunie. La Colombes, pe 24 iunie, se va discuta pe baza lucrării Interpretarea viselor.

***

La Paris are loc întîlnirea grupului de lectură din opera lui Freud a patra joi din lună. Al patrulea grup și-a început o nouă serie de doi ani, din septembrie 2014. În primul an se intenționează studiul primelor scrieri în ordine cronologică identificînd conceptele care vor fi dezvoltate mai tîrziu. Al doilea an este consacrat mai mult articolelor tehnice.

Grupuri de lucru

La Bordeaux, în 2015, în a doua marți din lună, se organizează un grup de lucru pe tema visului și a funcției acestuia în tratamentul psihanalitic: Rêver, travail du rêve, sa fonction et son devenir dans la cure. Munca acestui grup, legată de reflecții asupra coșmarurilor și viselor traumatice, a dus la necesitatea recitirii lucrării lui Freud Dincolo de principiul plăcerii (1920).

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa