Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - August 2010

 

  • Expoziții

La Muzeul Freud din Londra, între 5 iulie și 22 august, are loc expoziția artistei Gemma Anderson, Portraits: Patients and Psychiatrists, constînd în portrete ale unor pacienți ai psihiatrilor și cei care i-au tratat. Gemma Anderson colaborează cu Dr. Tim McInerny.

Ei doresc să exploreze relația dintre dezvoltarea psihiatriei și artă. Artele vizuale au fost considerate un mijloc pentru a înțelege problemele psihice. Psihiatrul ascultă ce îi povestesc pacienții, fiind vorba de întîmplări uneori violente, iar apoi recurge la un tratament eficient.

Doctorul e greu de identificat printre portretele expuse, în mod intenționat, pentru ca publicul să îi "trateze" in același fel, precum artistul. În acest mod, publicul își poate crea o relație terapeutică cu cei expuși în portrete.

Aceste portrete au o rezonanță istorică, nu numai cu trecutul locurilor unde se tratau acești pacienți, ci și cu povestile lor de viață.

Mai multe informații la: http://www.freud.org.uk/

***

În perioada 26 august - 10 octombrie are loc, la Muzeul Freud din Londra, expoziția multimedia a artistei Kathleen Fox, The Spaces of the Unconscious, din seria expozițiilor de artă contemporană.

Kathleen Fox își situează lucrările în contextul suprarealismului, o mișcare bazată pe răspunsuri creative date teoriilor psihanalitice ale lui Freud.

Lucrările, care folosesc lumini, sunete, texturi, au ca scop modelarea și explorarea conceptelor de constient și inconstient, pentru care Freud a folosit metafora casei pentru a le ilustra.

Expoziția se desfașoară într-un spațiu care a fost dormitorul lui Freud si e împarțită în două zone: conștientul si inconștientul, cu un senzor între ele. Prima zonă în care se va intra va fi camera inconștientului, mobilată pentru a da impresia unui loc domestic. Vizitatorul va trece apoi printr-o delimitare în a doua cameră, a inconștientului, o cameră întunecoasă, unde sunt amplasate ni ște cutii. Conținutul lor se poate vedea numai privind cu atenție prin deschizături mici.

Expoziția adresează o intrebare legată de modul în care limitele între conștient și inconstient sunt negociate și una legată de modul în care vizitatorul este atras în spații care sunt în același timp și reale și imaginare.

Pe 9 octombrie se va organiza o conferință avînd ca subiect modul în care teoriile lui Freud au fost folosite în cadrul mișcării suprarealiste.

  • Piese de teatru

Piesa Freud Meets Girl prezintă povestea stră-strănepotului lui Sigmund Freud, David Freud, profesor la un colegiu, care lucrează la o mașinărie, NORM, menită să fie terapeutul perfect, folosind algoritmi în locul discuțiilor terapeutice pentru a descoperi secrete din mintea umană.

David lucrează cu o absolventă, Sophie, care pare sa fie cheia pentru perfecționarea lui NORM. Însă David ajunge într-o situație dificilă. Muncește prea mult, soția sa Becca rămîne în afara realității pe care și-a creat-o el, iar NORM devine o mașinărie periculoasă.

Piesa e scrisă de Hunter Syles și regizată de Randy Baker.

Piesa va fi jucată pe 22 si 23 iulie la The Clinic. Pentru mai multe detalii despre program și bilete, vizitați: http://capfringe.org/fringe-festival.html

--
Pagină realizată de Ana Drobot.powered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa