Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - August 2012

 

Expoziții

Pînă pe 31 august se află expuse operele lui Sigmund Freud la Karpeles Manuscript Museum din SUA.

Muzeul Karpeles va prezenta o selecț ie interesantă de documente privind activitatea și viaț a lui Sigmund Freud, inclusiv paginile din manuscrisele și scrisorile sale pentru colegii și prietenii lui despre teoriile sale ș i viata sa personală. Există o scrisoare despre evadarea lui din calea naziștilor din Viena în 1938 și o alta cu privire la problemele politice ale național-socialismului german din Austria. Este inclusă o scrisoare personală (în limba engleză, care se află alături de versiuni în limbile germană, franceză, italiană, spaniolă, ebraică, latină, greacă) despre succesul cărț ii sale din 1916, Lecții de introducere în psihanaliză , și despre popularitatea ideilor sale în SUA în anii 1920. În alte scrisori, scrise între 1902 și 1909, Freud discută sincer despre visele sale de cădere, de zbor, și în care apare gol în public.

Expoziția oferă o ocazie unică de a vedea ideile acestui gînditor revoluționar în propriile sale cuvinte, scrise de propria sa mînă.Detalii la: http://www.karpeles.com

***

În perioada 14 iulie - 4 august are loc, la Artspace Chester Court, expoziția Cutting Edges a lui Uwe Pfaff. Este vorba de sculpturi legate de lumea inspirată de vise a lui Magritte ș i Escher. Desigur, aceștia se inspiră și din Sigmund Freud.

***

Pînă pe data de 24 august are loc expoziția de fotografie de la sediul Edinburg Napier University dedicată poetului Rabindranath Tagore. Intrarea este gratuită. Interesant este că în cadrul expoziției este prezentată și întî lnirea poetului cu Sigmund Freud.

Cărți

Pe data de 28 august, la editura Penguin Books USA, va fi publicată cartea Freud's Sister: A Novel de Goce Smilevski, tradusă în limba engleză de Christina E. Kramer. Este vorba de un roman bazat pe fapte reale, centrat pe povestea surorii lui Freud Adolfina, o femeie talentată și sensibilă. Viața acesteia este prezentată începînd cu relația ei foarte apropiată de fratele ei Sigmund Freud din copilărie, continuînd apoi cu dragostea sa pentru un coleg de școală, cu timpul petrecut cu sora lui Gustav Klimt într-un spital psihiatric din Viena, apoi cu visul ei de a trăi în Veneția și de a avea o familie. În 1938, odată cu fuga din calea naziștilor din Viena, Sigmund Freud a primit o viză și i s-a permis să facă o listă cu numele celor pe care dorea să-l ia cu el. Sora sa Adolfina nu s-a aflat pe acea listă. Cele patru surori ale lui Freud au fost trimise în lagă rul de concentrare din Terezin.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa