Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - August 2013

 

Expoziții

Din 9 august până pe 28 septembrie, are loc expoziția Fighting the Fires of Hate: America and the Nazi Book Burnings. Pe data de 10 mai 1933, studenții de la universitățile Germaniei Naziste au ars mii de că rți pentru a curăța de spiritul ne-german cultura germană. Printre aceste cărți arse s-au aflat și acelea ale lui Freud. Expoziț ia va explica motivele pentru care acest eveniment încă mai rezonează cu publicul până în ziua de azi in film, literatură și discurs politic. Pe 9 august expozi ția are loc în Thornton, Colorado.

***

Până pe 25 august are loc expoziția In Pursuit of Strangeness: Wyeth and Westermann in Dialogue, la Ackland Art Museum (The University of North Carolina at Chapel Hill). Interesantă e utilizarea termenilor lui Freud de familiar (heimlich) și străin (unheimlich). Lucr ările expuse datează de la începutul secolului al XX-lea până în prezent, și ilustrează relațiile complexe pe care le avem cu locurile, cu ideea de acasă. Ideea de cas ă ca loc familiar e subminată , transformând acest loc în ceva străin.

Piese de teatru

În datele de 8, 10 și 14 august are loc, pe Off Broadway, la The Pershing Square Signature Center, din New York, piesa despre Freud și Gustav Mahler, Final Analysis.

Diverse

În cadrul unui articol intitulat Walking meetings? 5 surprising thinkers who swore by them de Jessica Gross (TED Blog), îl regăsim și pe Sigmund Freud. În august 1910, îl aflăm într-o plimbare de 4 ore cu Gustav Mahler, care solicitase o consultaț ie de urgență prin telegraf. Problemele lui Mahler erau legate de căsnicia sa, care se destramă, iar el era pe punctul unei căderi nervoase. Potrivit cărții lui Peter Gay, Freud: A Life for Our Time, părintele psihanalizei a avut o serie de astfel de ședințe, de discuții cu pacienții săi în cadrul unor plimbări. Pe lângă exemplul cu Mahler, un altul ar fi analiza de novice a lui Freud, cu pacientul Max Eitington din 1907, în cadrul unor plimbări seara.

***

Pe data de 5 august are loc susținerea unei teze despre un episod din viaț a lui Sigmund Freud, la Pacifica Graduate Institute (California). Brian Gieringer, în The 14 Year Old Sigmund Freud Recites from Schiller's The Robbers: An Exploration of Literature and the Unconscious, analizează momentul în care Sigmund Freud, la 14 ani, împreună cu nepotul să u John au jucat un pasaj din piesa lui Schiller, The Robbers, în camera de zi a familiei.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa