Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Octombrie 2010

 

    Expoziții

La Muzeul Freud din Viena, între 17 iulie 2010 pînă in 2011, are loc o expoziț ie specială, Remains of Memory, Disturbances in Reading, care const ă în punerea la dispoziție a arhivei și a bibliotecii muzeului. Fotografii, scrieri, obiecte sunt scoase la vedere pentru prima dată , în instituția care se află acolo unde Freud a trăit și a lucrat. Este vorba de aproximativ 50.000 de piese.

Sunt prezentate, printre altele, primele ediții și manuscrisele corectate ale lui Freud, precum ș i multe fotografii personale și scrieri ale Annei Freud.

Detalii la: http://www.freud-museum.at/cms/index.php/special-exhibition.html

***

Pe 2 octombrie, la Muzeul Freud din Londra, Kathleen Fox vorbește despre expoziția ei The Spaces of the Unconscious.

Detalii la: http://www.freud.org.uk/exhibitions/

***

Între 16 septembrie și 12 decembrie are loc o expoziție dedicată Mariei Bonaparte, la muzeul des Avelines a Saint-Cloud (Ile-de-France) care oferă publicului o nouă viziune asupra prietenei lui Sigmund Freud și pionierei psihanalizei în Franța. Relația sa privilegiată cu Sigmund Freud e prezentată prin fotografii, scrieri dedicate ei de către Freud și cărți ale lui Freud traduse în franceză de Marie Bonaparte. Muzeul difuzează și un film din 1930 creat de profesorul Laforgue și Marie Bonaparte în timpul unui sejur dintr-o vară in Austria în casa de vacanță a familiei Freud, unde îl putem vedea pe celebrul psihanalist în compania ei.

Detalii la: http://www.ile-de-france.culture.gouv.fr/actualite-57.htm

    Conferințe

Pe 8 octombrie, la Muzeul Freud din Londra (Centrul Anna Freud), are loc o introducere la conferința de pe 9 octombrie, Spaces of the Unconscious „o seară de film Surviving Life (Theory and Practice), filmul lui Jan ©vankmajer. În film este vorba despre Eugene, care trăiește o viată dublă: e căsătorit cu Milada, însă el visează la frumoasa Evgenia. Dorind să-și păstreze visul, merge să vadă un psihanalist, care va încerca să caute o interpretare experiențelor sale. Pe pereț i se află tablouri cu Freud ș i Jung, care devin animate, ele aplaudînd, dezaprobînd sau certîndu-se.

***

Pe 9 octombrie, la Muzeul Freud din Londra (Centrul Anna Freud) are loc o conferință de o zi, Spaces of the Unconscious. Este vorba despre cum a fost folosită teoria despre inconștient a lui Freud in suprarealism, despre cum suprarealismul a influențat lumile culturale, interpersonale ș i interioare ale terapeuților și pacien ților acestora.

Detalii la: http://www.freud.org.uk

***

În perioada 29-30 octombrie au loc, la Muzeul Freud din Londra (Centrul Anna Freud) o conferință de o zi și o discuție seara, pe tema Remote Control: Psychoanalysis and Television. Va fi discutat rolul psihologiei ș i eticii TV in lumea modernă. Cum func ționează TV-ul intrapsihic și interpersonal și care e importanța lui pentru psihoterapie?

Detalii la: http://www.freud.org.uk

    Diverse

Între 15 septembrie și 3 octombrie are loc proiectul Dream Weaving la Muzeul Freud din Londra. Vor fi prezentate două opere de artă create ca parte a proiectului Dream Weaving din aprilie-iulie 2010. Această activitate lasă gîndurile să formeze vise și să facă asociații libere.

Detalii la: http://www.freud.org.uk

***

La Cercle Freudien de Paris are loc Colocviul Cercului Freudian pe 1, 2 si 3 octombrie, despre psihanaliză și scriere, subiect care ne duce imediat la autoanaliza lui Freud.

Detalii la: http://data.oedipe.org/media/congres/lecriture.pdf și la: httt://www.cerclefreudien.org

***

Începînd cu 1 ianuarie 2010, operele lui Freud aparțin domeniului public. Textele lui fac obiectul unor traduceri inedite. Nu mai aparțin doar domeniului psihanalitic. Editorii le multiplică apariile. Scrisorile lui nu sunt încă disponibile în totalitate, însă sunt traduse în mod regulat. După lungi "bătălii", scrisorile devin accesibile pentru a fi consultate la Library Congress din Washington unde au fost depuse si manuscrisele lui Freud. Dou ă ediții complete ale operei lui Freud au fost editate în limba german ă: una în timpul vieții lui (1940) și alta după moartea sa (1952), ambele publicate la Londra.

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa