Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Actualități

 

  • Expoziții

Între 7 octombrie și 13 decembrie, la Freud Museum, are loc expoziția Hysteria. Mat Collishaw a creat o serie de lucrări incluzând sculpturi, proiecții, precum și instalații de potrivit la fața locului.

Titlul expoziției face referire la imaginea de deasupra canapelei lui Freud, reprezentându-l pe neurologul francez Jean Charcot arătând studenților săi o femeie suferind de isterie. Collishaw a creat lucrări inspirate de această imagine și o serie de proiecții fantomatice bazate pe primele studii d e caz fotografice ale lui Charcot.

Lucrările lui Collishaw adesea folosesc tehnologii vizuale ce-și au rădăcinile în tehnica iluzionistică a secolului al XIX-lea. În camera Annei Freud, el a instalat o sculptură cu figuri animate aparținând unor băieți ca niște drăcușori, care sparg ouă sau aruncă cu pietre în fluturi. Freud și fiica sa au cercetat dezvoltarea cruzimii în copilărie și legătura acesteia cu sexualitatea (în plus, sentimentul milei se dezvoltă mai târziu).

În biroul lui Freud, Collishaw a instalat sculpturi ale unor buturugi de copaci, care includ dispozitive ce emit sunete ale unor păsări. Acestea fac aluzie la teoriile refulării, pierdere și natura memoriei dezvoltate de Freud.

Expoziția coincide și cu lansarea noii publicații a lui Collishaw , Insecticides.

  • Prezentări

Pe data de 13 octombrie, la Freud Museum, va avea loc o prezentare în stilul unui spectacol, Being Good: Aichhorn and Anna. Actorul și cercetătorul Gerald Davidson revine, după prezentările sale despre Otto Gross și Micul Hans, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la moartea lui August Aichhorn, educator și psihanalist austriac.

"Aichhorn's death is a kind of full stop at the end of a great chapter in psychoanalysis..." (Moartea lui Aichhorn pune punct unui capitol important din psihanaliză...) - Anna Freud, noiembrie 1949.

  • Cărți

Pe 20 octombrie, scriitorul de ficțiune despre detectivi și psihologul clinic Frank Tallis va ține o prelegere la Freud Museum, The Interpretation of Screams: Freud and Detective Fiction, în care își aduce recunoștința predecesorilor iluștri și examinează atracția de care s-a bucurat dintotdeauna acest gen literar.

Frank Tallis este un scriitor care a câștigat premii și un psiholog care a deținut funcții în domeniile psihologiei clinice și neuroștiinței la Institute of Psychiatry și King's College, Londra. A scris numeroase cărți despre psihologie și peste 30 de articole academice. Romanele scrise de el sunt următoarele: Killing Time, Sensing Others, Mortal Mischief, Vienna Blood, Fatal Lies și Darkness Rising. Deadly Communion va fi publicat în 2010, iar acțiunea se desfășoară în Viena din perioada în care a trăit Freud.

  • Alte evenimente

Pe data de 23 septembrie, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la moartea lui Freud, la Muzeul Freud din Londra au fost organizate câteva evenimente, între 6.30-8.30 p.m. Pe lângă expoziția Einfall: Beyond Spontaneity (16 septembrie-4 octombrie), stră-strănepoata lui Sigmund Freud, Esther Freud, împreună cu actriț a Diana Quick au citit inclusiv poezia lui Auden, In Memory of Sigmund Freud. Psihanalistul Andrea Sabbadini, președintele Festivalului de Film Psihanalitic European, a proiectat secvențe din filme reprezentând momente din vise din Secrets of a Soul (1926) al regizorului Pabst, Spellbound (1945) al lui Hitchcock și Wild Strawberries (1957) al lui Bergmann; acestea au fost urmate de o scurtă discuție privind contextualizarea clipurilor în teoriile lui Freud despre interpretarea viselor.

--
Pagină realizată de Ana Drobot.powered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa