Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Noutăți - Noiembrie 2010

 

  • Expoziții

Omul cu lupii pictează. Așa se intitulează o expoziție de desene și pictură a pacientului lui Freud, Sergius Pankejeff, care va avea loc între 18 noiembrie 2010 și 22 ianuarie 2011, la Slought Foundation. Expoziția oferă informații despre arta lui Pankejeff, o istorie a vieții sale ca om și ca pacient.

Freud a publicat studiul cazului lui Pankejeff în 1918. Pankejeff și-a scris și memoriile conținînd terapia sa cu Freud.

Două din picturile lui sunt foarte cunoscute și adesea reproduse: una reprezentînd visul său cu lup și cealaltă un autoportret. Muriel Gardiner, psihanalist care a studiat în Viena și apoi și-a practicat meseria în New Jersey l-a încurajat pe Pankejeff să picteze. Ea însăși a cumpărat unele tablouri, iar pe altele le-a dat unor psihanaliști din Philadelphia. Aceste lucr ări erau văzute mai mult ca amintiri ale unui pacient celebru al lui Freud, nu ca opere de artă. Alte tablouri au fost cumpărate de instituții din Viena sau de anali ști care l-au abordat direct pe Pankejeff.

Cea mai mare colecție de lucrări ale lui se află împreună cu scrierile sale în Arhiva Freud de la Biblioteca Congresului din Washingdon, D.C.

  • Alte evenimente

Pe 18 noiembrie, la Slought Foundation, în cadrul seriilor "Freud, Franklin and Beyond", va fi explorată aceast ă parte din istorie incluzînd discuții ale membrilor care au cunoscut-o pe pictorița Gardiner și i-au cumpărat creațiile, dar și pe Omul cu lupi și arta sa. Va fi și un program de vizionari de filme care va însoți expoziția. Vor fi filme despre Freud și Gardiner, printre altele.

***

Wellcome Trust Centre for the History of Medicine în colaborare cu Centre for the History of Psychology of the British Psychological Society organizează o serie de seminarii despre istoria psihiatriei și psihologiei. Pe 10 noiembrie Dr Ernst Falzeder (Universitatea din Innsbruck) va vorbi despre Freud in America, Freud on America, Freud and America.

Detalii la: http://www.bps.org.uk/hopc/partners/wtc$.cfm

***

În cadrul întîlnirilor literare elvețiene, 4-7 noiembrie 2010, organizate de asociația Impressions d'Europe, se va vorbi și de spre Sigmund Freud (despre vis și interpretările sale).

Detalii: la: http://www.nantes.fr/culture/actualites-culturelles/2010_2/rencontres_litteraires _2010

***

La organizaț ia non-profit BCLIR (A Community for Life Long Learning) are loc între 8-12 noiembrie o serie de cursuri, printre care și unul despre Freud, despre viața și opera sa.

Detalii la: http://www.bclir.org/Calendar/openhouse.pdf

--
Pagina realizată de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa