Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Actualitatea Freud și psihanaliza

- Noiembrie 2019 -

Sigmund Freud

Prelegeri

Prelegerea anuală Sigmund Freud are loc între 22 „la Academia Psihanalitică din Viena. Tema este Psihanaliză. Nu fără corpul meu. Corpul este un loc de manifestare a plăcerii, precum „ organ social. Pentru psihanaliză, această nu este nici mai mult „mai pu„ego. Freud a văzut ego-ul ca pe ceva fizic (Freud 1923), iar incon„(Freud 1917).  La ie„format zone de plăcere „ va prezenta prelegeri din punct de vedere teoretic clinic, metapsihologic sau cultural.

Articole

Un articol scris de Patty Nieberg în Gibraltar Chronicle din 7 noiembrie 2019 ne arată o fa„psihanalizei, vizibilă în una din scrisorile sale.

O scrisoare scrisă de mînă de Freud, care arată o latură sentimentală rară a gînditorului din secolul XX, precum „ perspectivă asupra vie„nazi„germană „după ce Freud a fugit de nazi„scrie Margaretei Stonborough-Wittgenstein, o prietenă „empatizand cu ea asupra unei tragedii personale.

Scrisoarea arată o latură mai impresionabilă a lui Freud, o trăsătură care nu este atribuită în mod obi„Joel Whitebook, autorul căr„Freud: An Intellectual Biography „ director al programului de studii psihanalitice de la Universitatea Columbia din New York. "Oamenii îl înfă„că pe un tip cerebral, intelectual. Dar el era foarte, foarte sensibil la mediul său „

În scrisoare, Freud îi aduce mîngîiere doamnei Stonborough-Wittgenstein după ce fostul ei so„întreabă despre starea ei de spirit. "Îmi pot imagina în ce stare psihică dureroasă „vor schimba circumstan„ vă întreb mult mai mult", a scris el. Cu acest subiect emo„semnează călduros: „mai profundă simpatie a mea, Freud".

Scrisoarea este „comunitatea evreiască atît în lumea culturală cît „la acea vreme.

    P.S. În realitate, nu era deloc strîns împletită comunitatea așa cum se susține azi. Freud era marginalizat. Plus că nu arăta deloc interes pentru tradiția religioasă fiind mai degrabă un intelectual liberal. Este cunoscută, deopotrivă, reacția comunității la apariția cărții Moise și monoteismul care susținea scandalos că Moise ar fi fost egiptean. Deci o lovitură dată iudaismului care era în plină suferință.(vezi Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Moses_and_Monotheism).

    Cît despre partea afectuoasă, ea este confirmată de cei care l-au cunoscut (vezi C.G. Jung). Departe de a fi un savant scorțos Freud avea umor și empatie. (Notă mea Ioan Ionuț).

Diverse

Frescele renascentiste ale lui Luca Signorelli au avut un efect profund asupra lui Freud. În holul de la intrarea ultimei sale locuin„ pentru a reaminti faptul că Italia a fost destina„vacan„Londra, o colec„într-un sertar. Interesul lui Freud pentru sexualitate l-a adus pentru prima dată la Trieste, acum în Italia, dar în 1876, parte a Imperiului Austriac.

Alte evenimente

 Săptămîna PSI, edi„ora„între 11-17 noiembrie. În cadrul atelierelor vor fi abordate subiecte precum: Triste„nu avem motive"? Basme „ lor de exprimare, subiecte ce fac trimiteri la teoriile psihanalitice.

--
Material de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa