Sigmund Freud > Nouti

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Nouti - Decembrie 2012

Cri

La editura Routledge a ap rut anul acesta cartea The Reception and Rendition of Freud in China, editat de Tao Jiang si Philip J. Ivanhoe.

De i Freud face doar ocazional scurte referiri la China i la cultura chinez n lucrrile sale, pentru aproape o sut de ani mul i intelectuali chinezi au studiat diferite teorii freudiene. Cu toate acestea, n timp ce unele caracteristici ale opiniilor lui Freud au fost clduros mbriate de la nceput i apreciate pentru valorile lor explicative i terapeutice, alte aspecte au fost puternic criticate ca fiind neplauzibile sau inaplicabile n contextul chinezesc.

Aceast carte exploreaz istoria, receptarea, precum i utilizarea teoriilor freudiene n China. Eseurile analizeaz contextul istoric al legturii lui Freud cu China n secolul 20.

***

La editura Penguin a aprut romanul Freud's Sister , de Goce Smilevski, tradus din limba macedonean de Christina E. Kramer. Romanul ofer un portret al Adolfinei i unul al fratelui ei mai mare, Sigmund Freud. Joyce Carol Oates ne prezint n The New York Review of Books o recenzie a acestui roman, unde, pe lng impresiile legate de atmosfera melancolic i meditativ a crii, ne prezint i o fotografie nfindu-l pe Sigmund Freud, mpreun cu mama i surorile sale la mormntul tat lui acestora, din Viena anului 1897. Aceast bibliografie fictiv se concentreaz pe personajul Adolfinei. Detalii la:

http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/dec/06/very-sad-freud/

Muzee

n Sankt-Petersburg exist un muzeu Sigmund Freud al viselor. Acesta nu este un muzeu tradi ional; se bazeaz pe instala ii pentru a face totul s par viu, pentru a le da impresia vizitatorilor c ntr-adevr au intrat n lumea viselor creatorului psihanalizei. Muzeul a fost nfiinat n 1999, pe 4 noiembrie, cu ocazia mplinirii a 100 de ani de la prima edi ie a crii lui Freud Interpretarea viselor. Muzeul ofer ocazia explorrii lumii viselor, a teoriilor lui Freud, precum i a pasiunii acestuia pentru art i obiecte antice de valoare. Spre deosebire de celelalte dou muzee dedicate lui Freud - cel din Londra i cel din Viena - acesta nu are leg tur cu un loc unde a tr it Freud. Muzeul e preocupat nu de o realitate exterioar, material , ci de una psihic.

Diverse

n luna decembrie, pe datele de 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13 are loc un eveniment intitulat Sigmund Freud la Muzeul de manuscrise Karpeles din Tacoma, SUA.

--
Pagina realizat de Ana Drobotpowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicaii

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa