Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Actualități

 

  • Cărți

Trei drumuri și trei fire epice converg în  romanul lui Salley Vickers ce tratează complexul lui Oedip. Personajul principal în Where Three Roads Meet (Unde cele trei drumuri se intîlnesc) este cel ce a teoretizat complexul lui Oedip, Sigmund Freud, care primește o serie de vizite de la  prezicătorul orb din Teba, Tiresias. pus de cancer la maxilar, Freud se retrage în Londra în ajunul celui de-al doilea ră zboi mondial Dezlipireea de Viena a fost una grea pentru Freud, care și-a lăsat familia. Inițial Sigmund este sceptic în legătura cu prezicerile oraculului din Teba, însă, pe măsură ce timpul trece și profeția despre Oedip devine realitate, Freud începe cercetările pe această temă.

  • Filme

Ich hiess Sabina Spielrein este un film din 2002 ce prezintă povestea unei rusoaice, Sabina Spielrein care, spre deosebire de alte femei, nu a dispărut complet în istorie. Filmul lui Elisabeth Márton se bazează pe documentele despre Sabina ce au fost descoperite în 1977 la Institutul de Psihologie din Geneva. Spielrein ajunge la vîrsta de 18 ani în clinica Burghölzli din Zurich, unde devine prima pacientă a lui Jung. Cei doi ajung să se placă reciproc, ceea ce nu e pe placul lui Freud . Sabina devine ea insăși psihanalist, practicînd această meserie opt ani mai tîrziu. Corespondența între Freud, Jung și Spielrein găsită în subsolul din clădirea din Geneva a devenit esențială pentru a înțelege evoluția psihanalizei.

  • Teatru

Compania de teatru Abingdon din New York a anunțat sezonul al 16lea (2008-2009), care include cinci piese de teatru americane. Una dintre acestea este Freudian Slips (24 ianuarie-15 februarie), piesa scrisă de către Marvin Lifschitz și regizată de Tom Bloom. În această premieră mondială , Sigmund Freud este obsedat de o frumoasă pacientă, și visează că-l ucide pe iubitul acesteia, un alt pacient.

  • Educație

70 de ani după ce Freud a fugit de naziști, Viena și-a împlinit în sfîrșit un vis : o universitate dedicată psihoterapiei. Alfred Pritz, fondatorul și rectorul Universităț ii Sigmund Freud din Viena declară : Suntem prima universitate din lume care oferă posibilitatea unor studii sută la sută în domeniul psihoterapiei, despre care se știe că Freud visa incă din 1928. universitatea avea inițial, în 2005, 40 de studenți, iar numărul acestora a crescut la mai mult de 500 în prezent. Credeam că vom avea în jur de 200-300 de studenți, iar acum aștept ăm în jur de 700-800 în următorii doi ani, declară rectorul.

  • Diverse

- Cei ce folosesc Wikipedia sunt împărțiți în două categorii: scepticii care o consideră o enciclopedie a amatorilor, prin urmare o enciclopedie plină de erori, și cei care o văd ca pe o bogată sursă  cu un grad ridicat de credibilitate. Pentru sceptici există Enciclopedia Blackwell de sociologie online, creată de sociologi din domeniul academic. Lansată în ianuarie 2007 și revizuită de trei ori pe an, utilizatorii vor fi plăcut impresionați de volumul de informa ții corecte de care dispune această enciclopedie și de modul în care site-ul este aranjat. Freud ocupă, spre exemplu, un loc important în baza lor de date, cu trimiteri biobibliografice, 33 de opere ce-l menționează pe medicul neuropsihiatru și cu trimiteri le personalitățile relaționate cu acesta.

- Freud Museum din Londra a gă zduit, pe data de 12 iunie 2008, o conferință sustinută de Jonathan Miller pe tema vieții ș i carierei sale. Amintim că Miller este autorul a numeroase cărți, printre care se numără și Freud: The Man, His World and His Influence din 1972.

- Același muzeu susține, prin Adam Phillips, o conferință în memoria lui Freud „Freud Helplessness „pe 26 iunie 2008, la ora 19:30, la The Conay Hall WC1.

--
Pagină realizată de Cristina Ilenescupowered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa