Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Simbolismul labirintului

Labirintul este o prezență constantă în mitologie, ca și în visele omului modern. Care este însă semnificația lui?

Unul din simbolurile pe care le găsim ades în visele noastre dar și în activități care nu sînt legate strict de fenomenele de tip oniric este labirintul. Labirintul are o poveste veche pentru că este prezent în mitologia greacă clasică. Povestea labirintului aduce în scenă trei personaje cheie: Minotaurul, Ariadna și Tezeu.

Labirint cu Minotaur foto
Labirintul este o temă omniprezentă în mitologia greacă ca și în visele omului modern
Labirintul are multe înțelesuri în general legate de inițiere, de Cale spirituală foarte complicată, greu de urmat, care duce la un Centru - fie el comoara greu de atins sau locul sacru în care neofitul este consacrat.

Tezeu este fără îndoială un personaj impresionant - din seria eroilor mitici care ucid creaturi fabuloase dotate cu puteri uimitoare (supranaturale). El îl ucide pe Minotaur și cu ajutorul Ariadnei găsește ieșirea din labirint, citește iese la lumină.

Dar simbolul labirintului apare în visele omului modern în situații tipice ca de exemplu: ne aflăm într-un oraș necunoscut și ne simțim rătăciți. Sau într-o instituție oarecare ne pierdem prin coridoarele care parcă nu se mai sfîrșesc. Visele în care apare amnezia; în care nu știm unde ne aflăm sau chiar am pierdut orice contact cu familiarul nostru etc. Toate acestea ne sugerează alte surse decît mitologia greacă.

Nu e greu de văzut în amestecul zăpăcit(or) al labirintului proiecția sistemului digestiv cu intestinele care imaginează labirintul (și șarpele). Iar ieșirea din labirint nu poate fi altceva decît nașterea naturală. Copilul e total dependent în actul
nașterii de mama care naște (Ariadna?) Totodată amintirile existenței în stadiul amniotic, pentru că despre așa ceva e vorba în simbolul labirintului, aduc la suprafață și stări specifice care se confundă cu uitarea, somnolența, neputința de comunicare(1) etc. Stări caracteristice perioadei latente a fătului.

Trebuie să credem că aceste impresii arhaice stau la baza  miturilor vechi și că poveștile cu eroi și zîne (zeițe), monștri și încercări eroice au avut la baza ca inspirație impresiile amniotice și cele provenite din momentul nașterii. Universalitatea experienței nașterii explică larga răspîndire (independentă de timp și spațiu) a miturilor labirintului. Deci nimic nou sub soare!

Importanța impresiilor de la nașterea și complicațiile ulterioare, relația cu mama sînt aspecte neglijate atît de cercetătorii religiilor și miturilor cît și de psihologi. Lucru care explică mulțimea scrierilor și referințelor care se înglodează în meandrele povestirilor arhaice și variațiilor lor fără a ieși la liman.

Note:
1. În visele cu labirint apare adeseori o altă temă tipică: neputința de comunicare.

N.B. O explicație în spiritul psihanalizei clasice a semnificației labirintului găsim în Noile conferințe despre psihanaliză, capitolul despre teoria visului. Iată ce zice Freud: "[În] legenda labirintului putem recunoaște figurarea unei nașteri anale: drumurile întrețesute sînt intestinul, iar firul Ariadnei cordonul ombilical."

Experiența nașterii despre care vorbim noi aici se referă însă la amintirile difuze ale nașterii reale care au oferit ulterior substanța simbolismului mitologic.

--
Articol de Jean Chiriac

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa