Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Psihanaliza și cura de slăbire

Cura de slabire - foto

"Faimosul dr. X prezintă noua sa dietă", citesc pe un baner online. N-am auzit de el (de doctor) și nu regret. Și pe Net și prin media vizuală există tot felul de personaje zîmbitoare, amicale, faimoase!, care ne îmbie cu o metodă de slăbit infailibilă. Și totuși ce lipsește?

În primul rînd să observăm că niciuna din metode nu este garantată. Dacă ar fi, nu ar mai exista concurență, iar discipolii ei s-ar înmulți geometric atingînd proporții astronomice. NU, nu există metodă de slăbit infailibilă. De ce?

    1. Pentru că de multe ori îngrășarea este un fenomen determinat de înclinații înnăscute. Adică ne naștem așa, cu proporții sau cu tendința de a lua proporții cu vremea.

    2. Îngrășarea poate fi determinată de stres. Am vorbit deja despre abordarea psihanalitică a stresului. Dar ce știm despre stres în afară că este un soi de încordare psihică. Ce știm despre efectele acestei tensiuni permanente? Nimic sigur, dar suntem asigurați că efectele fiziologice pot îmbrăca orice formă: probleme cardiace, tensiune arterială, dureri diverse - torace, abdomen -, istovire sau epuizare ba chiar și depresie. Așadar aproape orice.

    3. Îngrășarea este o reacție psihosomatică la un nod existențial pe care nu-l descifrăm și nu-l tratăm ca atare pe căile normale de conduită psiho-socială.

    4. Obezitatea se datorează hrănirii iraționale sau cu alimente care nu hrănesc, ci depun grăsimi. Fastfood-urile și mcdonald-urile sunt pline de asemenea alimente-bombă care fac mult rău. Suntem tot timpul avertizați.

Mai trebuie spus că elementele de mai sus se pot împleti și de aici dificultăți și mai mari în a trata îngrășarea sau obezitatea. De asemenea, să observăm că numai cauzele de la punctul 4 pot fi abordate prin disciplină în nutriție sau altfel spus prin dietă.

Dar ce facem cu celelalte trei - majoritare? Doctorul faimos de pe Net nu ne spune nimic despre ele. Fie că nu a aflat că există, fie că, tentat de sporirea profitului financiar peste noapte, este obligat să le treacă sub tăcere. Și atunci la ce bun să urmezi o cură de slăbire prescrisă de acești așa-ziși specialiști nutriționiști? Sigur că poți slăbi la un moment dat, dar efectele fie nu durează, fie determină compensații dăunătoare pe care nu le putem bănui și deci evita. Înlocuim astfel îngrășarea cu ceva mai dăunător și imposibil de descifrat.

Psihanaliza ne ajută să trecem peste multe din obstacolele ridicate de primele trei puncte. Desigur că nu garantează slăbire în cîteva săptămîni. Poate nici în cîteva luni. Dar oferă totuși un suport de cunoaștere în efortul de a (re)căpăta proporții normale. Psihanaliza îți explică de ce e nevoie de îngrășare, ce ascunde acest simptom și care este soluția finală pentru a-l demonta.

Nu mulți sunt capabili să urmeze un tratament psihanalitic pentru a deschide ochii la adevăratele cauze ale îngrășării. Iluzia unei soluții facile și ieftine, care să nici nu dureze mult, este la ordinea zilei (și nu numai în acest domeniu). Dar totuși există persoane care vor să știe de ce. Pentru aceste persoane psihanaliza este cheia.

Să vii la psihanalist pentru soluții la tendința de a lua proporții? La prima vedere pare total nepotrivit. Și totuși îngrășarea, obezitatea nu pot fi privite ca fenomene separate de totalitatea psiho-somatică a individului. Dimpotrivă, trebuie considerate în context psiho-somatic și în relație cu problemele lui sociale.

--
Articol de Jean Chiriac

Suport

Dacă ai nevoie de ajutor, apelează la serviciul nostru gratuit 24x24 - click aici

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa