Psihanaliza > Articole

Psihanaliza şi cura de slăbire

"Faimosul dr. X prezintă noua sa dietă", citesc pe un baner online. N-am auzit de el (de doctor) şi nu regret. Şi pe Net şi prin media vizuală există tot felul de personaje zîmbitoare, amicale, faimoase!, care ne îmbie cu o metodă infailibilă de slăbit. Şi totuşi ce lipseşte?

În primul rînd să observăm că niciuna din metode nu este garantată. Dacă ar fi, nu ar mai exista concurenţă, iar discipolii ei s-ar înmulţi geometric atingînd proporţii astronomice. NU, nu există metodă de slăbit infailibilă. De ce?

    1. Pentru că de multe ori îngrăşarea este un fenomen determinat de înclinaţii înnăscute. Adică ne naştem aşa, cu proporţii sau cu tendinţa de a lua proporţii cu vremea.

    2. Îngrăşarea poate fi determinată de stres. Am vorbit deja despre abordarea psihanalitică a stresului. Dar ce ştim despre stres în afară că este un soi de încordare psihică. Ce ştim despre efectele acestei tensiuni permanente? Nimic sigur, dar suntem asiguraţi că efectele fiziologice pot îmbrăca orice formă: probleme cardiace, tensiune arterială, dureri diverse - torace, abdomen -, istovire sau epuizare ba chiar şi depresie. Aşadar aproape orice.

    3. Îngrăşarea este o reacţie psihosomatică la un nod existenţial pe care nu-l descifrăm şi nu-l tratăm ca atare pe căile normale de conduită psiho-socială.

    4. Obezitatea se datorează hrănirii iraţionale sau cu alimente care nu hrănesc, ci depun grăsimi. Fastfood-urile şi mcdonald-urile sunt pline de asemenea alimente-bombă care fac mult rău. Suntem tot timpul avertizaţi.

Mai trebuie spus că elementele de mai sus se pot împleti şi de aici dificultăţi şi mai mari în a trata îngrăşarea sau obezitatea. De asemenea, să observăm că numai cauzele de la punctul 4 pot fi abordate prin disciplină în nutriţie sau altfel spus prin dietă.

Dar ce facem cu celelalte trei - majoritare? Doctorul faimos de pe Net nu ne spune nimic despre ele. Fie că nu a aflat că există, fie că, tentat de sporirea profitului financiar peste noapte, este obligat să le treacă sub tăcere. Şi atunci la ce bun să urmezi o cură de slăbire prescrisă de aceşti aşa-zişi specialişti nutriţionişti? Sigur că poţi slăbi la un moment dat, dar efectele fie nu durează, fie determină compensaţii dăunătoare pe care nu le putem bănui şi deci evita. Înlocuim astfel îngrăşarea cu ceva mai dăunător şi imposibil de descifrat.

Psihanaliza ne ajută să trecem peste multe din obstacolele ridicate de primele trei puncte. Desigur că nu garantează slăbire în cîteva săptămîni. Poate nici în cîteva luni. Dar oferă totuşi un suport de cunoaştere în efortul de a (re)căpăta proporţii normale. Psihanaliza îţi explică de ce e nevoie de îngrăşare, ce ascunde acest simptom şi care este soluţia finală pentru a-l demonta.

Nu mulţi sunt capabili să urmeze un tratament psihanalitic pentru a deschide ochii la adevăratele cauze ale îngrăşării. Iluzia unei soluţii facile şi ieftine, care să nici nu dureze mult, este la ordinea zilei (şi nu numai în acest domeniu). Dar totuşi există persoane care vor să ştie de ce. Pentru aceste persoane psihanaliza este cheia.

Să vii la psihanalist pentru soluţii la tendinţa de a lua proporţii? La prima vedere pare total nepotrivit. Şi totuşi îngrăşarea, obezitatea nu pot fi privite ca fenomene separate de totalitatea psiho-somatică a individului. Dimpotrivă, trebuie considerate în context psiho-somatic şi în relaţie cu problemele lui sociale.

--
Articol de Jean Chiriac

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa