Psihanaliza > Interpretarea viselor

Un vis despre moartea pisicii
între Jung şi Freud

(Cu un comentariu de Ioan Ionuţ)

de I. Bucur

Iată un vis de cădere a dinţilor care nu se aliniază regulei decise de Freud în a sa Interpretare a viselor. Pe scurt, visez că se clatină un canin şi care pînă la urmă şi cade. Era situat sus în partea dreaptă. Eram necăjit, fireşte, şi am observat cu mirare că dintele nu era ca unul obişnuit ci parcă făcut dintr-un material translucid, sidefiu. Încet-încet s-a fărîmiţat însă şi nu a mai rămas nimic din el.

Am făcut asociaţiile, cum cere regula (freudiană) şi iată ce am obţinut:

Caninul cu pricina îmi aminteşte de expresia animus canin pe care nu am înţeles-o cînd am citit o carte biografică despre Jung, tradusă execrabil în româneşte. Dar "canin" şi „animus" m-au dus imediat cu gîndul la pisica mea care este foarte neastîmpărată şi parcă mixată cu cîine (jumătate-jumătate, obişnuiesc să spun în glumă). Mă trezeşte noaptea pentru că e foarte activă şi asta desigur că mă înfurie uneori şi de aici tot felul de situaţii neplăcute.

Căderea dintelui - după mine nu este ca la Freud ci ca în tradiţie: cînd visezi că îţi cade un dinte e vorba de moartea unei fiinţe apropiate. Freud preferă să vorbească despre masturbare. (1)

Nu e greu de văzut în scurtul meu vis dorinţa ca pisica să moară pentru că mă deranjează noaptea, dorinţă stîrnită de neastîmpărul ei şi furia mea necontrolată.

Dar ce e cu ciudatul meu dinte care pare translucid? Prima idee care îmi vine în cap este tot în legătură cu lectura mea recentă despre Jung tradusă, cum am zis, foarte prost.

Printre altele am citit acolo că Jung nu era interesat de cineva decît dacă venea cu materiale (vise) simbolice ducînd la inconştientul colectiv. Desigur că visul meu cu dorinţa de a face KO pisica nu l-ar fi interesat! Dar fiindcă apare acest detaliu – cu dintele sidefiu - care ţine de simbolistica colectivă poate că l-ar fi tentat...

Cred că aici ideea este următoarea: chiar şi un vis aparent banal despre dorinţa de a-ţi muri pisica este un vis important. Altfel spus, visul meu ar putea fi foarte bine din cele care necesită mai mult interes. Atras prea mult de simbolism şi arhetipuri, Jung trece însă prea uşor peste lucruri foarte importante cum ar fi o dorinţă să-ţi moară cineva foarte apropiat! Poate fi aici şi o critica la atitudinea lui faţă de Freud?(2) De ce nu? Dar şi o critică la concepţia lui Freud (despre visele de cădere a dinţilor).

Treptat (dintele) s-a fărîmiţat. Adică, mai pe şleau, se alege praful de el. Am şi aici asociaţii care nu sunt foarte favorabile lui Jung. Prefer să mă abţin. Deci, critică la adresa lui Jung.  Dar şi a lui Freud.

Să mai observăm că într-un vis foarte simplu, banal, se concentrează foarte multe idei pe care fie le-am refulat, fie le-am reprimat refuzînd să le urmăresc pînă la concluziile care se impun.

Note:
1. "... Acum a devenit pe deplin transparentă interpretarea viselor cu dinţi ca vise de masturbare", zice Freud în cartea sa despre interpretarea viselor.

2. Jung tratează visele într-o manieră proprie mergînd pe amplificarea materialului oniric spre deosebire de Freud care se axează pe asociaţiile libere ale visătorului.

Comentariu de Ioan Ionuţ'

Dar pierderea caninului nu este doar moartea cuiva drag. Este şi o inhibare a agresivităţii. Caninul este legat de agresivitatea orală şi nu numai. Şi acest lucru este important şi ar necesita o analiză mai amplă, deoarece caninul din vis trimite la amplificări (aşa cum ar face Jung). În sens mai general, la o abordare mai complexă. Fără îndoială că narcisismul (stima de sine) şi agresivitatea sînt înrudite sau asociate. Pierderea agresivităţii poate semnala o carenţă a eului care se auto-critică sau auto-condamnă în exces. În acest context Freud ne este mai util.

Resurse online

- Învaţă mai mult despre metoda lui Freud de interpretare urmînd cursul nostru online - click aici.

- Metoda lui Jung este tratată separat în cursul nostru dedicat - click aici .

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa