Freudieni

MAX EITINGON

Max Eitingon Născut în Rusia, și cu studii de medicină la Zurich, Max Eitingon (1881-1943) este, dintre primii analiști, poate acela care a rămas cel mai în umbră. Posteritatea nu a conservat mai nimic din opera sa. Perceput ca un element stabil și fiabil al mișcării psihanalitice, Eitingon a fost invitat să se alăture Comitetului secret format în urma bulversărilor datorate abaterilor cîtorva dizidenți, în special Jung, care ocupase postul de președinte al Asociației internaționale.

Eitingon a urmat studii de medicină care l-au condus la Burgholzli, în Elveția, unde, ca și Abraham, el a intrat în contact cu psihanaliza prin intermediul lui Jung. Din 1907, el îl contactează pe Freud cu care face o analiză și se alătură întîlnirilor societății vieneze.

După sejurul său în Elveția, el îl întîlnește pe Abraham în Berlin și devine complicele lui în dezvoltarea psihanalizei în Germania. Destul de bogat, Eitingon a fost adeseori comanditarul și se remarcă în sarcini organizaționale. După moartea lui Abraham, el este cel care preia conducerea Asociației internaționale.

Ruinat în criza anilor '30, amenințat de ascensiunea nazismului, Eitingon va emigra în Palestina, unde va contribui la fondarea unei societăți psihanalitice la Ierusalim.

Deși știm că Eitingon era un sionist pătimaș, zvonuri recente acreditează ideea unei legături cu KGB-ul. De fapt, Eitingon a fost bănuit că ar fi agent KGB încă din 1938, în urma arestării unei prietene a soției sale, și ea rusoaică.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau
Copyright
Rene DesGroseillers

--

<- Înapoi la Comitet

Home | Psihanaliza | Caută pe acest site | Newslette | Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa