Colaboratori

Georg Groddeck

Georg Groddeck Georg Groddeck (1866-1934) ocupă un loc aparte în sînul celor pe care i-am putea considera dizidenţi. În realitate, el îşi elaborase deja propria viziune teoretică la vremea cînd a intrat în contact cu Freud care, impresionat de ideile acestui medic original, s-a grăbit să îl considere drept unul de-ai săi.

Primul contact al lui Freud cu acest medic din Baden-Baden datează din 1912, atunci cînd Groddeck a publicat un text care critica puternic psihanaliza. Mai tîrziu, el şi-a reluat contactul cu Freud, pentru a se scuza şi a-i mărturisi că la acea dată înţelesese greşit psihanaliza. În urma acestei scrisori s-a dezvoltat o corespondenţă între cei doi.

Freud a împrumutat de la Groddeck conceptul de sine, modificîndu-i oarecum sensul original. Pentru Groddeck, Das Es reprezintă forţa necunoscută care guvernează oamenii şi care este izvorul tuturor bolilor fizice. Freud va face din ea instanţa psihică rezervor al pulsiunilor.

Groddeck, care nu a fost analist niciodată, frecventa totuşi congresele şi reuniunile psihanaliştilor. El şoca adeseori asistenţa descriindu-se ca un analist sălbatic.

Ferenczi a fost foarte impresionat de ideile lui Groddeck şi discuta adeseori cu el despre propriile sale idei privind tehnicile analitice aşa-zis active.

  • Un articol dedicat lui Groddeck, intitulat Terapia non-acţiunii, a fost publicat în nr. 3/1998 al revistei de psihanaliză OMEN. Pentru mai multe detalii dă click aici.

--
Traducere şi adaptare I. Nicolau
Copyright
Rene DesGroseillers

--

<- Înapoi la Dizidenţi

Home | Psihanaliza | Caută pe acest site | Newslette | Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa