Sigmund Freud Viata si Opera


Freudieni

SANDOR FERENCZI

Sandor Ferenczi Maghiarul Sandor Ferenczi (1873-1933) a avut o carieră psihanalitică complexă, pe măsura caracterului său strălucitor și sensibil, care l-a stîrnit să se aventureze pe căi nebătute.

Diplomat în medicină la Viena, Ferenczi devine neurolog, înainte de a obține titulatura de psihiatru la curtea regală. Stabilit la Budapesta, el îl întîlnește pe Freud, prin intermediul unui coleg, în anul 1908.

În sînul grupului pionierilor psihanalizei, Ferenczi era cel căruia i se adresau cazurile cele mai dificile. Marea sa sensibilitate, intuiția clinică și spiritul de aventură îl predispuneau la asumarea acestui dificil rol. Experiența extrasă din tratamentele cazurilor limită și ale pre-psihoticilor, ca și caracteristicile sale personale au favorizat elaborarea unei opere originale, axate pe tehnica și problemele clinice ridicate de cazurile aflate la limitele analizabilului.

Spiritul său novator și gustul pentru teoretizările îndrăznețe l-au condus la dezvoltarea, împreună cu Rank și apoi cu Groddeck, a unei tehnici, zise active, care putea merge pînă la manifestările fizice ale afecțiunii analistului sau debuta într-un soi de analiză reciprocă, unde pacient și analist își schimbă rolurile.  

Opera lui Ferenczi, constituită mai ales din o mulțime de texte scurte, cunoaște de cîțiva ani o anumită vogă în rîndurile psihanaliștilor francofoni, care au descoperit în ea piste pentru elaborarea soluțiilor problemelor pe care le întîlnim cu o clientelă care, după opinia unora, s-a moleșit. Textul său cu privire la Confuzia limbajelor între adulți și copii este, probabil, cel mai des citat.

Ferenczi, care a fost, probabil, cel mai intim colaborator al lui Freud (dacă îl excludem pe Jung), mai ales după decesul lui Karl Abraham, a căzut în dizgrație atît din cauza aventurii sale cu tehnicile active, cît și datorită atitudinii, considerată infantilă, de a-i cere mereu lui Freud să îl asigure de afecțiunea sa, atitudine exacerbată și de tensiunile cauzate de divergențele teoretice dintre cei doi.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau

--

<- Înapoi la Comitet


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa