Freudieni

ERNEST JONES

Ernest Jones Dintre toți pionierii psihanalizei, Ernest Jones este cel care s-a aflat cel mai departe de Freud, atît geografic, cît și pe plan personal. Și totuși, trebuie admis că el a fost unul dintre cei mai fideli și mai siguri dintre discipolii săi. Jones a fost cel care l-a ajutat pe Freud, în 1939, să emigreze în Anglia, în urma persecuției naziste. Și tot el este cel care va veghea asupra mișcării analitice cu devotament și eficacitate.

Născut în Anglia, în Țara Galilor, Ernest Jones (1879-1958) a făcut studii de medicină orientate spre neurologie înainte de a lua cunoștință de lucrările lui Freud, cam prin 1903. În 1908, el se îndrăgostește rapid de această tînără disciplină și caută mijloace de a o aplica în practica sa.

În 1908, ia parte la primul congres de psihanaliză din Salzburg, îl întîlnește pe Freud și îi prezintă primul său articol.

La sfîrșitul lui 1908, Jones se îmbarcă pentru Canada, se instalează la Toronto, unde, vreme de patru ani, va trudi la difuzarea ideilor freudiene, atît în Canada, cît și în Statele Unite, și va încerca să pună pe picioare o organizație.

Jones a părăsit America în urma unei nebuloase afaceri de moravuri care o implica pe una din pacientele sale. Pleacă la Viena unde urmează o scurtă analiză cu Freud, care îl îndreaptă apoi spre Ferenczi.

Se instalează apoi la Londra, unde își va consacra restul vieții veghierii operei lui Freud. Pe lîngă faptul că se va ocupa de Societatea britanică de psihanaliză, el el se va implica în Jurnalul internațional de psihanaliză.

Jones a publicat lucrări personale despre psihanaliză și, mai ales, cea mai bună biografie a lui Freud.

În ciuda unui infarct în 1944, Jones și-a urmat lucrul la biografia lui Freud organizînd totodată traducerea operelor lui în limba engleză.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau
Copyright
Rene DesGroseillers

--

<- Înapoi la Comitet

Home | Psihanaliza | Caută pe acest site | Newslette | Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa