Carl Jung > Analiză de caz

Exemplu de analiză a dublei personalități
la o persoană

de Ioan Ionuț

Ion este un bărbat de 35 de ani care vine la analiză pentru tulburări de personalitate fără consecințe psihiatrizabile. Adică, Ioan este apt și activ în viața socială, căsătorit, tatăl a doi copii, angajat. Problema e ca nu se simte întotdeauna în largul lui.

Într-un moment al analizei el relatează un vis. Îl reproduc aici urmînd să-l analizez în context.

    Eram angajat într-o hărțuială continuă cu un alt bărbat pe care nu izbuteam să-l dobor, dar nici el, pe mine. Impresia era că încercam și eu, și el, să atragem atenția unei femei necunoscute chiar și în vis. Mai apar și niște scări care nu par să aibă o utilizare concretă. Cert este că ba urcam cîțiva pași, ba coboram cîțiva pași; la fel și oponentul meu.

Visul este o ilustrare a situației lui Ion care l-a determinat să apeleze la psihanaliză.. El descrie un conflict între două persoane (am putea spune două persona, în cuvintele lui Jung) care nu se pot concilia. Miza conflictului este impresionarea unei femeie cu identitate necunoscută. O aluzie desigur la anima.

Conflict intre personalitati

Bărbați care se înfruntă pentru a cîștiga femeia sugerează, în vis, un conflict de personalități contrare care își adjudecă anima

În realitate, este vorba, la Ion, de două personalități distincte. Una are înclinații sociale și de socializare - este să-i zicem personalitatea X. Cealaltă este opusă și se definește prin tendințe de izolare și rezistență la socializare - personalitatea Y. Aceste două personalități - X și Y - se confruntă, se succed și își impun fiecare tiparul pentru perioade de timp limitate.

Femeia necunoscută din vis. Visul nu indică o anumită femeie - adică o identitate precisă - ci ceea ce reprezintă femeia  în general: partea feminină a bărbatului.

Dar ce este de fapt această parte feminină? O personificarea a emoțiilor și sentimentelor, a modului cum ne structurăm viața emoțională.

Fiind vorba de emoții avem desigur și o componentă dinamică, adică aptă să stimuleze mișcări psihice, traduse prin atitudine și decizii, hotărîri care pot conduce la acțiuni precise (țintite).

Miza este deci foarte mare deoarece accesul la sfera emoțională determină o trăire specifică și acțiuni corespunzătoare.

Ion ne spune că în vis fiecare dintre cele două personalități intenționau să o influențeze pe femeie, să o impresioneze, cam cum se întîmplă cînd doi bărbați se înfruntă pentru grațiile aceleași femei.

Această situație se traduce în cazul nostru prin intenția de a determina sfera afectivă, emoțională, să cadă sub influența tiparului uneia dintre personalități. În termeni concreți, deciziile lui Ion vor fi influențate succesiv de unul din tipare: activ social sau retras, izolat, indiferent la aspectele sociale.

Este de fapt ceea ce l-a condus pe Ion la analiză, adică nevoia de clarificare a contradicțiilor personalității sale care, așa cum am văzut, oscilează vizibil.

Să discutăm puțin și despre scară - ce reprezintă ea?

Cele două personalități descrise de vis nu sunt absolut victorioase în conflictul de acces la anima, la emoție. Există, mai exact, un amestec, o gradare a personalității dominante la un moment dat, care nu împrumută sută al sută numai dintr-una din extreme. Deci, în realitate, această gradare sugerează procente în care personalitatea ocultată momentan este totuși prezentă și activă în personalitatea dominantă, la un moment dat.

Nu voi insista să arăt cum se manifestă vizibil acest amestec în viața reală a lui Ion. Ar însemna să dezvălui amănunte intime și asta nu se face într-o relatare publică. Cred că nu e greu să ne imaginăm rezultatul complex al amestecului.

Am analizat acest caz pornind de la concepțiile lui Jung tocmai pentru că visul nu indică o identitate feminină precisă. Deci am ales planul subiectului în detrimentul celui al obiectului.

Am explicat relația dintre acest două planuri și, respectiv, dintre analiza jungiană și freudiană, în cursul meu Jung și visele, unde am avut adeseori ocazia să compar metodele de interpretare Jung și Freud.

icon

Resurse:

- Cursul online Jung și visele, dedicat exclusiv metodei jungiene de interpretare - click aici să afli mai multe.

©2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.