Carl Jung > Jung-Freud

SUA, 1909*

În septembrie 1909, Freud a ajuns în USA, împreună cu Ferenczi, pe care îl trata ca pe fiul său adoptiv, şi cu Jung căruia îi arăta o afecţiune paternală. El nu avea încredere în puritanismul american. Chiar şi interesul americanilor pentru psihanaliză i se părea suspect. S-ar putea spune că din 1909 el întrevedea ce transformări şi deviaţii va suporta psihanaliza în USA. Şi simţea că teoriile încă confuz exprimate de Jung vor repurta aici mai multe adeziuni decît ale sale. Fără îndoială că Freud bănuia deja că în SUA noţiunea de complex va căpăta sensul jungian de "posedare" a psihicului de către un soi de "suflet parcelat" pentru a deveni, în ciuda ambilor, faimosul "complex de inferioritate" care se poate forma în orice moment. În această privinţă, Freud îi scria lui Pf ister anul următor:

Jung si Freud la universitatea Clark
Freud (primul din stînga) şi Jung (dreapta, jos) la universitatea Clark, 1909
"Trebuie să fin foarte prudenţi cu complexele: pe cît este de indispensabil acest concept în unele manipulări şi demonstraţii, atunci cînd facem teorie, în aceeaşi măsură trebuie să veghem pentru a-i substitui ceea ce se află înapoia lui" şi califica acest concept ca "vag şi inadecvat". Totodată Jung rămînea în sinea sa la ideea că demenţa precoce, de pildă, s-ar fi datorat unei psiho-toxine, aşa cum credea Bleuler şi echipa sa, care deteriora capacităţile creierului, şi nu blocajelor proceselor afective. La drept vorbind, chiar şi în anul 1970, psihanaliştii şi p sihiatrii nu s-au pus de acord în această chestiune. Freudienii cred că iniţial refuzul lumii exterioare este cauzat de un blocaj afectiv masiv care, ulterior, poate conduce la manifestări somatice.

Putem spune că America a scos în evidenţă diferenţele profunde dintre Freud şi Jung. Dar la acea vreme însuşi Jung găsea exagerate eforturile unui J. Putnam, neurologul de la Harvard, de a asocia psihanaliza cu un sistem moral, cu o etică filozofică. Totodată, elveţianul trebuie să fi simţit în America un teren favorabil propriei sale tendinţe de a integra analiza într-o viziune despre lume. În plus, Jung nu a simţit niciodată faţă de America neîncrederea extremă a lui Freud.

--
*Extras din articolul Freud şi Jung, de Dominique Desanti. Traducere din limba franceză.

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri online | Publicaţii

Caută | Newsletter | Contact

 

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.