Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

 Refulatul și interpretarea viselor

Nu încerca să interpretezi dacă nu ai experiență. Mă refer evident la vise. Nu încerca să le analizezi dacă nu ești bine echipat pentru această aventură mentală care te poate duce undeva sau nicăieri.

Cum poate să nu te ducă undeva rezultă din exemplul postat aici.

Este vorba de un vis visat de un domn și publicat pe blogul său. Nu contează cine este și cu ce se ocupă persoana respectivă. (1) Ce contează este modul formal în care abordează visul, un mod pe care el se încumetă să-l numească jungian. Adică inspirat de metoda lui Jung!

Redau mai jos visul și o parte din interpretare (visul este tipărit cu caractere îngroșate, iar interpretarea autorului în italice).

    Someone desecrates my small, primitive wooden house and ransacks my possessions while I'm away teaching writing classes. It's a dark night and the enemy is looking for me. I'm in danger. I hide, lying flat on the ground, pressed against the outside wall of the classroom. I'm afraid to breathe or make a sound. I know my tribe values my contribution and won't give me away. (Dream #198: "Hiding From the Enemy").

    In dreams, houses usually represent the psychological condition in which we're living. So right away I'm being told that my inner life is cramped and primitive. Moreover, it is a mess. But instead of trying to fix it up, what am I doing? Hiding in terror behind a classroom! In other words, I'm using my job as an escape, a way to avoid conducting some inner work and confronting an unknown enemy that's really messing with my mind.

--

Este evident pentru oricine are bun simț că în vis o casă nu este niciodată casă sau aceeași casă pentru toți. A spus-o nu o dată și Jung. Orice casa nu este casa - adică un simbol universal pe care îl putem reduce toți la aceeași semnificație. Visătorul crede că în vise casele reprezintă condiția psihologică în care trăim. Oare? Și chiar dacă ar fi așa, ce ar trebui să înțelegem prin expresia condiție psihologică în care trăim?

În vis, o casă este o anumită casă sau nu este deloc casă, ar fi trebuit să știe visătorul.

O anumită casă sau nicio casă deoarece imaginea casă poate fi centrală în vis și reprezenta o etapă de viață a cuiva - sau poate fi secundară și ascunde o alta mai importantă care a fost evitată.

Putem visa de exemplu casă cu ideea că e vorba de un cămin, iar căminul poate fi de fapt dispozitivul în care ard lemne pentru a produce căldură. În acest din urmă sens, visătorul ar putea avea o indicație la problemele sale curente legate de un foc (al inimii) care arde mocnit (adică o pasiune care nu s-a stins încă). Dacă acest foc mocnit nu este lăsat să se insinueze în viața  trează - deci nu poate deveni conștient fără a trezi reacții morale adverse - ei bine, el apare reprezentat prin imaginea căminului înlocuită și ea, prin contiguitate, de imaginea case. Deci, nicidecum o casă sau o condiție psihologică în care trăim.

În fond, avem de-a face cu refulatul - în al doilea caz. Iar psihanaliza, care nu interpretează visele numai ca să se afle în treabă, este în căutarea acestui refulat care se traduce în viața reală prin simptom (o formațiune psihică de compromis).

Refulatul este întotdeauna greu de abordat pentru că este...  refulat și atunci cînd forțăm pe cineva să îl conștientizeze se ridică împotriva acestui efort o rezistență, cea care s-a făcut vinovată de refulare. Visul, dacă este interpretat corect, poate să ne aducă pe tavă acest conținut rejectat, ajutînd analiza să progreseze, atunci cînd se face lumină și în mintea pacientului.

Dar ce se întîmplă atunci cînd refulatul nu este recunoscut sau de ce nu este recunoscut?

Este vorba de aceeași rezistență (care a dus la refulare).

Trebuie să vedem limpede că atunci cînd oamenii aleg metoda de interpretare se pun în gardă (inconștient) împotriva posibilității de a sesiza refulatul.

Metoda care nu implică nimic, nu solicită efort și nu supără supraeul (cenzura morală) este cea de coloratură jungiană.

Această metodă permite să treci pe lîngă refulat, luînd conținutul manifest al visului (fațada lui) drept simbol al unor carențe morale sau etice, ba chiar filozofice, de care știi deja, nefăcînd altceva, astfel, decît să consfirmi ceea ce știai deja.

Astfel rămînem pe planul știutului (conștient) și nu facem niciun pas mai departe, spre descoperirea conținutului refulat.

Cu alte cuvnte, analiza visului nu te ajută cu nimic.

Note:
1. Ne interesează aceste detalii numai atunci cînd dorim să interpretăm un vis. În metoda lui Freud, asociațiile libere și informațiile despre visător sînt de nelipsit.

Pentru explicarea noțiunilor psihanalitice din acest articol consultă dicționarul nostru online de termeni psihanalitici aici.

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa