Psihanaliza > Editorial

Din nou despre depresie

O statistică despre depresivi ne arată că în România sînt diagnosticaţi zilnic 800! Un număr mare, mic? La drept vorbind ceea ce ne interesează este mai ales cum se manifestă depresia, ce este de fapt depresia şi cum se tratează ea (dacă se tratează).

Voi încerca să abordez acest subiect la modul punctual.

Este depresia o boală? Numai rar. De obicei depresia este o reacţie psihică la o pierdere. Pierderea poate fi o persoană dragă dar şi un ideal, un vis de neîmplinit. În dragoste depresia este adeseori prezentă cînd una din persoanele cuplului zice nu la presiunile erotice ale celeilalte.

Cînd este depresia o boală? Cînd este parte dintr-un complex de simptome care ating disocierea mentală şi negarea realităţii sau/şi înlocuirea ei cu o alta, dorită, sau temută.

Se tratează depresia? Desigur, dar numai aşa zisa mild-depression, adică depresia medie. Sîntem deprimaţi dar nu total "scoşi din uz", extraşi din realitate - înseamnă că ne putem reface psihic. Descurajarea care însoţeşte sentimental eşecului sau certitudinea lui este normală pînă la un punct. Problema apare cînd descurajarea pare să atingă o cotă extremă, cînd simţim că ne scufundăm în ea. Atenţie! sentimentul lipsei de sens se leagă de apatie, adică de lipsa chefului de viaţă. Contrar a ce cred unii "experţi", apatia nu este depresie. Ea poate apărea pe un fond de stress sau/şi alimentaţie inadecvată (săracă în nutrienţi), alcoolism, sau pur şi simplu ca reacţie de compensare a excitaţiei prea intense. Bombardarea cu sloganuri publicitare care invită la a face cutare sau cutare lucru poate avea ca rezultat final apatia.

Depresia scopului atins - cunoscută de mulţi - un soi de dezamăgire la modul "numai atît?" este rezultanta unui bilanţ între aspiraţii şi rezultate. De multe ori punem mai mult decît obţinem.

Se tratează depresia cu sfaturi şi sugestii binevoitoare? Nu. Se ameliorează dacă familia stă strîns unită în preajma depresivului, aşa cum ne indică medicii? Nu. Depresivul este o persoană repliată asupra ei însăşi. Împreună cu un narcisism primar compune un soi de dragoste de sine însuşi în stare depresivă ("uite ce bine îmi stă mie aşa"). Această reacţie este un indice terapeutic negativ.

Vindecă religia? Prin spovedanie? Spovedania nu are pentru depresiv decît sensul de a mai readuce în discuţie, la modul viu, intens, evenimentul, persoana, situaţia anterioare. O retrăirea a anteriorităţii situaţiei depresive. Ştiu că unii afirmă că Dumnezeu este cel mai bun doctor. Le răspund simplu: dacă depresivul ar fi fost o persoană religioasă nu ar fi fost expus la depresie. Religia oferă un suport de salvare, dacă pot spune astfel - Dumnezeu care apare la momentul oportun. Sînt studii care arată că persoanele credincioase nu suferă de depresie. Azi, oamenii nu cred - ei sunt superstiţioşi dar nu credincioşi.

De ce revine depresia adeseori din senin? Pentru că ai fost deprimat, probabil că vei mai fi. Viaţa oferă multe situaţii favorabile apariţiei depresiei, replierii înăuntru. Ceea ce a fost o dată compus, poate reveni în actualitate oricînd.

Cu depresia la psihanalist, cum facem? Psihanalistul este calificat de a lucra cu persoane depresive. Dar, trebuie specificat, tratamentul nu este eficient dacă nu există un minim transfer de iubire sau respect pentru analist. Ori, cum am vorbit de beneficiul secundar al depresiei (iubirea de sine), rezultă că foarte puţin se poate face pentru acest tip de afecţiune.

--
Material de Jean Chiriac

 

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa