Psihanaliza > Editorial

Ghidul sau ghinionul şpăgarului?

Citeam o ştire pe Hotnews care începea cu cuvintele "Ghidul demnitarului şpăgar" dar am greşit şi în loc de "ghid" am citit "ghinion", adică Ghinionul demnitarului "şpăgar". Din articolul propriu-zis n-am aflat decît că cutare mahăr cercetat DNA a fost interceptat în public în timp ce-şi făcea aranjamentele oneroase. Articolul în sine nu m-a impresionat şi, de fapt, nu l-am citit pînă la capăt. Este evident însă că eroarea mea de lectură pare cumva să-l justifice pe corupt: dacă a fost prins este pentru că a avut ghinion.

Analiza actului ratat mi-a reamintit însă părerea pe care am expus-o de multe ori, că toţi românii fură. În orice caz un foarte mare număr de români fură sau ar fura dacă ar avea ocazia. Furtul este un soi de tradiţie care s-a amplificat în anii ceauşismului iar acum a căpătat proporţii. În fond, DNA ar trebui să aresteze cam toată clasa politică şi demnitarii din administraţia centrală sau locală...

Iată ideea: dacă toţi fură şi nu sunt prinşi, atunci cel care e prins este pentru că a avut ghinion - cam cum se întîmplă cînd treci strada pe roşu şi te opreşte poliţistul de la circulaţie tocmai pe tine ca să te amendeze. Tu răspunzi indignat: "Dar ce, numai eu trec pe roşu?" Şi apoi nu se poate să nu te gîndeşti că ai avut ghinion. Asta te apără de nevoia de a avea explicaţii cu supraeul etic care îţi cere socoteală. Poţi conchide liniştit: "Nu sunt vinovat că am trecut pe roşu, ci sunt ghinionist că m-au prins!"

Aşa se judecă şi în lumea mai largă a "clienţilor" DNA. Dacă eşti prins, este pentru că ai avut ghinion (atunci cînd nu te-a turnat careva ca să se răzbune sau să-ţi facă rău). Ideea de furt, de act condamnabil, este înăbuşită de revolta împotriva ghinionului sau a trădării. Te poţi apăra împotriva acuzelor sau împotriva propriei conştiinţe spunîndu-ţi că ai avut ghinion. Asta te face să te simţi în continuare normal, fără pată, şi să eviţi sentimentul de vinovăţie.

Practica pe scară largă a acestui mecanism de defensă a eului explică şi eroarea mea: ghidul şpăgarului a devenit astfel ghinionul lui.

--
Material de Jean Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa