Psihanaliza > Editorial

Despre simptomul dezangajării

Statistici recente arată că tinerii nu mai au răbdare la muncă, că nu fac mulți purici într-o slujbă, că trec de la una a alta grăbiți să găsească altceva mai... și mai..., chiar dacă acest "mai" nu le e foarte clar.

\Explicația pe care o găsim noi este simplă: supuși unui tir continuu al reclamei bunurilor de consum, superexcitat, omul tînăr nu mai are răbdare să acumuleze ci dorește totul dintr-o dată, cît mai repede, peste noapte. În psihanaliză numim asta dominația principiului plăcerii.

Maturizarea necesită o oarecare ajustare la condițiile de mediu „sociale, economice, morale, culturale etc. „principiului realității care impune inhibiții și necesită așteptare pentru satisfacerea instinctelor, în timp ce infantilismul peren ne face zilnic neliniștiți, însetați după ceva nou, grăbiți să apucăm ce se dă cu sentimentul că timpul trece și noi nu am acumulat destul.

Desigur că această imagine nu e suficientă dacă vrem să înțelegem complet fenomenul neangajării pe termen lung.

Mai există un detaliu important: românii au ieșit din sărăcie și mai ales dintr-o viață simplă, mulțumită cu strictul necesar, într-un mod abrupt. Ei au dat nas în nas cu îndestularea și mai ales cu varianta consumismului ca pur și simplu mod de viață. Adică, nu mai cumperi ca să trăiești ci ca să consumi. E o diferență calitativă și cantitativă între capitalism și comunism. O diferență chiar și de viziune.

Părinții tinerilor de azi au fost primii expuși șocului capitalismului consumerist. Cum au reacționat? Exact cum o fac copiii lor de azi. Ei, părinții, nu au reușit să-și regleze viteza de reacție la oferta producției capitaliste. Rezultatul a fost exact acea surescitare permanentă. Ca mod de trăire ea este transmisă mai departe și devine un caracter colectiv care marchează generații.

Neangajarea, nerăbdarea, refuzul responsabilității etc. sînt astfel simptome de neadaptare la stimulii economiei capitaliste. Ele marchează fatal societatea noastă de azi și vor conduce în timp la consecințe inimaginabile.

--
Material de Jean Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa