Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

De ce nu este psihanaliza psihologie

Trăim în 2017, la mai bine de 60 de ani de la afirmarea psihanalizei în Europa, și tot nu știm că psihanaliza nu este similară cu psihologia, fie ea și clinică. Sunt diferențe notabile în vocabular, scop și procedură.

Ideea de "inconștient" nu este psihologică ci psihanalitică.

Teoriile despre cauzele sexuale ale nevrozelor, despre aparatul psihic sau instanțele psihice, ideile despre refulare și refulat ca mecanisme participînd la ceea ce se numește dinamica psihică nu au nimi c comun cu criteriile scolastice ale psihologiei ca disciplină.

Diferențele sunt și pe planul practicii, cum am spus. Psihologia depășește rareori faza descriptivă atunci cînd nu împrumută concepțiile psihanalizei. Psihanaliza este mai întîi de toate o practică!

Cura psihanalitica
Psihanaliza este mai întîi de toate o practică

Dacă sunt unii foarte în căpățînați în a susține că psihanaliza este o subramură a psihologiei să le mai spunem că psihanaliza nu a fost inventată de un psiholog, ci de un neuropatolog, în persoana lui Sigmund Freud. Nu-mi amintesc să fi citit pe undeva că Freud ar fi studiat psihologia la u niversitate și de aici, pornind de la cunoștințele școlărești, ar fi inventat psihanaliză înăuntrul psihologiei!

De asemenea, psihanaliza nu se studiază la universitate, ci în institute speciale (sau, la noi, ca informare generală, în cursuri facultative).

Psihanaliza este opera unui medic. E drept,însă, că Freud a mers spre o terapie a tulburărilor mintale fără medicamente și diagnostic, inițial numită talking cure și folosind hipnoza, apoi analiza propriu-zisă cu accentul pus pe analiza transferului și viselor, asociațiile libere , pe care nu vom insista aici.

Psihanaliza are o viziune specifică vizavi de tot ce se întîmplă în viața psihică. Este o apreciere deterministică și totodată axată pe identificarea și explicarea proceselor inconștiente care se află la baza tulburărilor de ordin afectiv și cognitiv. Metodele psihanalitice de explor are a minții inconștiente sunt și ele originale: asociațiile libere, analiza viselor și a actelor ratate, a simbolurilor.

Nu am mai amintit de aplicarea cunoștințelor psihanalitice la analiza produselor artistice. Contribuțiile în descifrarea semnificației în mitologie, religie, folclor. Contribuții în explicarea comportamentelor umane, în antropologie.

Faptul că termenul "psihanaliză" conține prefixul "psi", ca și psihologia, nu ne obligă să le echivalăm și nici măcar să le comparăm.

În fine, formarea în psihanaliză nu obligă la o pregătire prealabilă în psihologie - viitorul psihanalist putînd proveni din orice sector al științelor sociale, medicale și umaniste.

Asta dovedește că psihanaliza nu împrumută absolut nimic din psihologie. Își este sieși suficientă.

Sper că toate aceste precizări să ne convingă că psihanaliza nu este pur și simplu o anexă a psihologiei, ci o știință a minții de sine stătătoare.

icon

Mai multe detalii despre ce este psihanaliza, ce face și cum face, afli urmînd cursul nostru Ce este psihanaliza, adresat începătorilor. Pentru înregistrare dai click aici.

--
Articol de J. Chiriac

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa