Psihanaliza > Editorial

Un act ratat* comis de premier

Românii nu o au cu psihanaliza. Nu învaţă la şcoală despre ea; nu analizează fenomenele politice şi sociale. Psihanaliza în România nu are niciun viitor. De aceea ne miră să auzim despre psihanaliza la TV, la B1 TV mai precis, într-o emisiune de comentarii pe teme politice şi sociale. E vorba de un act ratat - comentatorul ne citeşte chiar definiţia actului ratat, ceea ce este fără îndoială o surpriză! - comis de premier. Ca să nu lungesc vorba, recent premierul a rostit expresia: "preluarea preşedinţiei României" în loc de preşedinţia CE, care trebuie într-adevăr preluată la 1 ianuarie 2018 de către România.

Deci un autentic act ratat comis de premier şi care trădează interesul mai mare pentru preşedinţia României decît a Europei unite.

Nu cred că mai trebuie explicată intenţia originală cînd de fapt ştim care sînt mizele politice la noi. PSD deţine puterea guvernamentală şi legislativă, nu şi pe cea prezidenţială. De aceea este dorită şi aceasta, iar cest lucru nu trebuie să ne mire. E o treabă de politician.

Dar poate că ceea ce explică totuşi acest act ratat nu este atît caracterul de refulat al dorinţei, cît mai ales intensitatea cu care se doreşte completarea portofoliului. Acest aspect de imediatitate presează asupra discursului premierului şi conduce la eroarea de vorbire.

*Despre actele ratate în psihanaliză citeşte secţiunea dedicată pe site aici.

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa