Psihanaliza > Editorial

Un act ratat* comis de premier

Românii nu o au cu psihanaliza. Nu învață la școală despre ea; nu analizează fenomenele politice și sociale. Psihanaliza în România nu are niciun viitor. De aceea ne miră să auzim despre psihanaliza la TV, la B1 TV mai precis, într-o emisiune de comentarii pe teme politice și sociale. E vorba de un act ratat - comentatorul ne citește chiar definiția actului ratat, ceea ce este fără îndoială o surpriză! - comis de premier. Ca să nu lungesc vorba, recent premierul a rostit expresia: "preluarea președinției României" în loc de președinția CE, care trebuie într-adevăr preluată la 1 ianuarie 2018 de către România.

Deci un autentic act ratat comis de premier și care trădează interesul mai mare pentru președinția României decît a Europei unite.

Nu cred că mai trebuie explicată intenția originală cînd de fapt știm care sînt mizele politice la noi. PSD deține puterea guvernamentală și legislativă, nu și pe cea prezidențială. De aceea este dorită și aceasta, iar cest lucru nu trebuie să ne mire. E o treabă de politician.

Dar poate că ceea ce explică totuși acest act ratat nu este atît caracterul de refulat al dorinței, cît mai ales intensitatea cu care se dorește completarea portofoliului. Acest aspect de imediatitate presează asupra discursului premierului și conduce la eroarea de vorbire.

*Despre actele ratate în psihanaliză citește secțiunea dedicată pe site aici.

--
J. Chiriac
aropa@freudfile.org

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa