Psihanaliza - Metode psihanaliticepowered by FreeFind
 

Actele ratate

Ce sînt actele ratate şi simptomatice

Ce sînt actele ratate? Erori obişnuite ca de pildă diferite uitări de nume, de proiecte sau titluri de cărţi, erori de lectură - ca atunci cînd citim în loc de cuvîntul scris într-un ziar un altul, erori de pronunţare - cînd înlocuim cuvîntul pe care am vrea să-l spunem cu un altul, erori de scris - cînd scriem altceva decît intenţionăm etc. Există foarte multe erori de acest gen - numite în general lapsusuri - pe care Freud le studiază cu atenţie şi le supune analizei pentru a dovedi că nu sînt simple erori, ci acte care au sens şi semnificaţie.

Psihopatologia vietii cotidiene coperta
Psihopatologia vieţii cotidiene de Sigmund Freud, coperta versiunii în limba română. (Dă click pe copertă ca să citeşti recenzia)
Actele simptomatice diferă de lapsusuri; unul din cele mai întîlnite este joaca cu verigheta de pe deget. Dar există multe altele, care mai de care mai banale (uzuale) şi totuşi pline de sens.

Aceste acte indică intenţii inconştiente care se revelează numai după o analiză serioasă. În cazul jocului cu verigheta, de exemplu, se poate presupune înclinaţia de a pune capăt unei relaţii, prin divorţ sau separare.

Freud dedică acestor acte pe care noi le considerăm accidente fără semnificaţie un studiu aprofundat în cartea sa Psihopatologia vieţii cotidiene. Această carte s-a bucurat de un succes imens pentru că se adresa publicului larg oferind explicaţii pertinente despre ce sînt aceste acte, cum se analizează şi ce ne revelează ele atunci cînd au fost analizate pînă la capăt.

Freud oferă în cartea sa multe exemple de acte ratate şi simptomatice interpretate. Importanţa interpretării lor în cura psihanalitică este mare întrucît ne conduce la nucleul conflictului psihic, la fel ca şi visele.

De asemenea, analiza actelor ratate poate servi ca mijloc de prezentare pentru publicul larg a proceselor inconştiente descoperite de psihanaliză. AROPA

Exemple comentate
Linkurile de mai jos conduc la articole scrise special pentru această secţiune. Mai multe exemple vor fi publicate curînd şi este indicat să te abonezi la buletinul nostru informativ (newsletter) ca să fii la curent cu noutăţile.

Resurse online:

-> Cursul AROPA de iniţiere în psihanaliză (modulele 1 şi 3) oferă multe informaţii despre cum se analizează actele ratate. Click aici pentru detalii.

-> În revista de psihanaliză OMEN publicăm sistematic exemple de acte ratate interpretate. Click aici pentru a consulta online colecţia revistei.

-> Discuţii online despre semnificaţia actelor ratate în forumul AROPA de psihanaliză. Click aici pentru detalii despre înscrierea în forum.

icon

Mai citeşte:
->
Anamneza
->
Metoda asociaţiilor libere
->
Interpretarea viselor în psihanaliză

--

<= Înapoi la secţiunea Metodele psihanalizei

Home | Psihanaliza | Cursuri | Publicaţii

Newsletter | Contact

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa