Psihanaliza - Metode



powered by FreeFind
 

Interpretarea actelor ratate

 

O eroare de lectură și semnificația ei

Citesc la întîmplare pe un site propoziția "creierul nostru uimitor..." Din greșeală însă comit un act ratat - eroare de lectură - și citesc "creierul monstru" . Ce semnificație are, oare această înlocuire bizară între "nostru" și

Pentru oamenii care trăiesc azi (se numesc oameni moderni) și care pun preț pe intelect, pe creier, pe cerebral, această eroare nu are sens. Creierul nu poate fi monstru, cum nu e monstru omul intelectual, care își folosește inteligența, care lucrează cu ideile etc. Și totuși am comis această eroare...

Cu cîteva zile în urmă discutam cu o persoană autorizată despre bizara înclinație a televiziunii Trinitas de a invita în studio oameni intelectuali, de a face reclamă științei. Lucru pe care l-am semnalat și într-o postare în blogul nostru.

Ce e bizar aici, e tocmai faptul că interesul pentru idei contrazice opinia Părinților și cuvioșilor care s-au nevoit în mînăstirile Athosului. E vorba, pe scurt, de tradiția mistică ortodoxă. La un moment dat, partenerul de dialog mi-a spus: "Există o mare tentație, probabil ultima și cea mai puternică ispită de a te cufunda în lumea ideilor, în cerebral, de a urmări mintea inteligentă, de a lucra intelectual, de a descoperi cîte și mai cîte. În fond, continuă același, toate astea nu au nicio relevanță, sunt cunoaștere profană, respinsă de sfinții Părinți. Adevărata cunoaștere este imediată și se naște în mintea golită de idei,  deschisă către D-zeu. Adevărata cunoaștere este revelată."

Iată de unde vine ideea discreditării minții, a creierului, căci cunoașterea profundă nu ar veni pe cale intelectuală, prin mintea profană (prin creier).

Totuși, nu există o aluzie directă în discuția de mai sus la "monstru". De unde vine acest cuvînt?

O simplă asociere de idei mă duce cu gîndul la vestita spusă adresată ca avertisment lui Don Quijote: "Atenție, blîndule cavaler, nu există monstru mai mare decît rațiunea!". Aici, desigur, într-un context care nu are nimic religios, creștin. Rațiunea care este înfierată e cenzura rațională care se opune fanteziei, visării...

Și totuși "monstru mai mare" mai aduce în discuție o temă: "Monstrul Sacru" - ceea ce, ca etichetă, nu e tocmai o critică, ci mai degrabă o recunoaștere. Să fie deci vorba de înclinația mea de a-i da dreptate adeptului creștinismului monahal dar și intelectului, adică un fifty-fifty? Se poate. Totuși sursa energetică (libidinală) a acestei erori nu este discuția despre rațiune care, oricît ar fi fost de neobișnuită , nu este suficient de "intensă" pentru a explica actul ratat.

Am găsit adevărata sursă a actului ratat într-un eveniment abso lut neplăcut petrecut cu cîteva ore înainte de producerea lui. Un eveniment care a lăsat și urme fizice - deci, o sursă traumatică . Din nefericire discreția mă împiedică să relatez mai departe despre ce eveniment e vorba.

Am vrut doar să arăt analizînd acest act ratat cît de multe poți afla despre dinamica psihică și, evident, pulsiunile care lucrează inconștient numai pornind de la analiza unui mecanism pe care toți îl ignoră: eroarea de lectură.

Și să nu uităm că îi datorăm lui Freud și psihanalizei lui ideea de a analiza acest mecanism. În acest context, nu este oare de mirare că această practică a dispărut total din cabinetul analistului modern?

--
Articol de Ioan Ionuț

 

<= Anterior                    Articolul următor =>

icon 

<= Înapoi la secțiunea Metodele psihanaliziei sau Actele ratate

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații | Articole / Editoriale

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa