Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Sexualitatea la vîrsta adolescenților

Sexualitatea la virsta adolescentei 

Problemele sexuale ale adolescenților nu sînt atît de presante pe cît se crede dar, în schimb, ele sînt induse și întreținute de mass-media și de politica educațională din școli

de Ioan Ionuț

Am promis un articol despre problemele sexuale ale celor care au apelat la serviciul nostru gratuit de consultații online. Să vedem despre ce e vorba.

Mai întîi, trebuie să subliniez un lucru foarte interesant: problemele sexuale nu ocupă interesul majorității celor care ne-au solicitat. Oricît ar părea de curios și contrar opiniei generale și în special a mass-mediei, sexualitatea nu este capitolul cel mai important al vieții noastre. Persoanele care ne-au solicitat sfat sînt interesate mai mult de afirmare, de singurătate, de ajutor acordat semenilor, într-un cuvînt de problematica socială. Sexualitatea intră foarte rar în discuție.

Un mic procent se interesează de viața sexuală. Acest procent poate fi împărțit în cîteva grupe de probleme:

    1. Probleme induse artificial.

    2. Probleme legate de nevoia băieților de a se arăta virili.

    3. Probleme legate de concurența între sexe.

Problemele induse artificial sînt cele în care ni se pun întrebări legate de frecvența vieții sexuale. Filmele americane de duzină, în general, care excelează prin scene erotice dezlănțuite, crează falsa impresie că oamenii trebuie să facă sex zilnic, chiar de căteva ori pe zi. O categorie a tinerilor care se lasă manipulați de asemenea producții cinematografice de gust îndoielnic acuză probleme legate de ritmul sexual.

Nevoia de a-și arăta tăria, virilitatea, duritatea este și ea, la adolescenții băieți, o sursă de probleme legate de sexualitate. Și această nevoie este indusă artificial de mass-media. Băieții "duri" nu vor să arate "slăbiciune" pentru fete sau se declară dezinteresați de ele. Imaginea durului* este vehiculată de filmele americane de acțiune, de cele de război, comando etc.

In fine, a treia categorie include problemele născute din concurența între sexe. Fetele se arată nemulțumite de "prestația" băieților în materie de sex. Ei se plîng de acest lucru și solicită sfat. Mult mai rar, băieții se plîng de "prestația" fetelor.

Concurența dintre sexe presupune nevoia fetelor de a-și depăși sau chiar umili partenerii. Afirmînd că nu sînt satisfăcute sexual ele îi domină pe aceștia și îi subordonează nevoii lor de a-și arăta superioritatea, de fapt de a-și compensa complexele de inferioritate genitală și/sau cele narcisice. Fetele care au avut părinți care și-au dorit copii băieți, de pildă, vor căuta să se arate superioare băieților. Astfel, încercînd să-și "repare" imaginea narcisică depreciată de neputința lor de a fi la înălțimea așteptărilor părinților.

Totodată, băieții dominați de complexul maternal sînt obsedați de neputința lor de a-și satisface partenerele/mame. Ei așteaptă de la partenerele lor împlinirea exigențelor maternale, și proiectează imaginarul și fanteziile idealiste care o au ca obiect pe mama reală. Un asemenea caz este cel clasic al băiatului care dorește înțelegere și susținere de la partenera sa și, nu în utlimul rînd, calități specifice mamei reale.

Băieții din această categorie nu pot depăși nivelul de dezvoltare infantilă (din stadiul narcisismului primar chiar) pentru a atinge exigențele maturității. Ei se comportă față de partenere ca niște copii. Nu își asumă răspunderi, nu pot înțelege nevoile partenerei și cer în schimb să fie înțeleși și apreciați ei etc.

Putem deja trage o concluzie din cele de mai sus.

Problemele sexuale de genul celor analizate de psihanaliză se găsesc numai în cea de-a treia categorie. Acolo avem urme ale complexului oedipian, ale identificărilor cu idealul părinților, ale refulărilor sexuale precoce.

Nu știu dacă problemele din această categorie sînt mai multe decît cele induse artificial de mass-media. Totuși, mă gîndesc că am putea descoperi o conexiune între cele induse artificial și nevoia de a compensa problemele oedipiene și narcisice.

Cultura socială indusă de mass-media și producțiile cinematografice oferă aceste compensații valorizînd la maximum răceala și distanțarea, rezerva, virilitatea etc., adică o anumită insuficiență sufletească.

La fete, se scot în evidență aspectele masculine exacerbate, ca și cum feminitatea reală nu ar mai avea căutare. De fapt, ea este depreciată de relațiile fetelor cu părinții de ambele sexe și revalorizată de modelele sociale propagate de mass-media.

***

* Durul inflexibil din filme are și slăbiciuni dar ele participă la calitatea sa umană și mai puțin la sfera emoțională sau sexuală. În al doliea caz, însă, acest personaj are o sexualitate fără cusur.

Eficiența socială fără cusur plus calitățile sexuale, tot fără cusur, îi sînt atribuite cu generozitate. Personajul devine astfel modelul masculin de succes care bîndtuie visele bărbaților.

--
Articol de Ioan Ionuț

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa