Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Beneficiile (auto)cunoașterii prin psihanaliză

Autocunoastere - poza

Există vreun beneficiu de a ști atunci cînd te analizezi? Răspunsul este afirmativ: există fără îndoială un beneficiu cu efecte terapeutice chiar dacă informațiile obținute se obțin cu mijloacele specifice psihanalizei: analiza asociațiilor, a actelor ratate sau a viselor. (Despre aceste proceduri vezi secțiunea metode.)

Voi exemplifica acest lucru cu analiza pe care ne-o trimite un iubitor de psihanaliză, profesor din Galați. Redau mai jos, în italice, comunicarea sa și comentariul meu în carctere normale:

    Am avut ieri un necaz mare pe lîngă nevastă-mea. Am fost la o serată, la niște prieteni. Nu am stat mult și mai ales nu am băut ca să zici că de acolo mi se trage. Dar seara, înainte de culcare, să fi fost cam 21,30, am avut deodată sentimentul sau senzația - cum să spun - că soția mea este din nou bolnavă și mi-ascunde lucrul ăsta. Mi-a sărit inima din loc. Despre boală voi spune numai că ea a fost grav bolnavă în urmă cu un an - o maladie infecțioasă care a fost tratată, dar mai necesită tratament și azi, e drept nu la spital. Simptomele bolii care ne-au îngrijorat atunci se părea că s-au reîntors. Eram foarte anxios și nu doream totodată să-i dau să înțeleagă că am observat lucrul acesta. Aveam impresia că vrea să-mi ascundă adevărul și cu cît mă gîndeam mai mult parcă descopeream din purtarea ei de la serată argumente în sprijinul îngrijorării mele de acum. Am avut insomnie, ce să zic, aproape n-am închis un ochi.

    A doua zi, după ce am ațipit nițel spre dimineață, totuși, am realizat că bănuiala mea nu era întemeiată. Nici vorbă de simptome - ceea ce mi se păruse grav de cu seară dispăruse ca prin farmec. Mă lăsasem păcălit de o tuse seacă și de niște oftaturi aparent suspecte. Desigur că m-am întrebat ce a fost asta? Întrucît am ceva experiență cu psihanaliza, mi-am zis că într-un fel sau altul mi-am dorit să fie din nou bolnavă și să o tratăm la spital. Curînd am găsit și argumentul acestei dorințe odioase.

    La serata cu pricina m-am întîlnit cu o doamnă foarte drăguță care la vremea cînd nevastă-mea era în spital a făcut foarte mult ca să ne ajute. Atunci am avut impresia că distinsa doamnă mă place și în mod sigur și eu am avut ceva pentru ea. Dar în circumstanțele date evident că nu puteam da curs atracției. Cum să te duci cu alta cînd nevastă-ta este internată în spital? Ei, se pare că întîlnirea recentă de la serată a reaprins focul și iată cum, brusc, s-a ivit în mine ideea că nevastă-mea este din nou bolnavă și trebuie internată. Asta mi-ar fi oferit desigur prilejul să mai dau ochii cu doamna cu suflet caritabil.

Există în această relatare toate ingredientele unu proces psihic care implică libido (eros) și cenzură morală (supraeu).

Avem și un episod halucinant în toată regula cînd autorul relatării a crezut că percepe reîntoarcerea simptomelor soției. Din fericire, episodul a fost scurt și nu a necesitat o analiză mai serioasă. Am putea spune că lucrurile și-au intrat în matcă, adică nevroza declanșată la serată și în orele următoare s-a remis de la sine.

În realitate, o nevroză nu dispare așa ușor. În timp, problema nesoluționată se amplifică și revine sub forma simptomelor diverse: anxietate, vinovăție, grijă anxioasă ca partenerul să nu pățească ceva rău, gelozie nejustificată etc.

Avantajul beneficiarului în acest caz este că a avut luciditatea să se analizeze a doua zi, ca să afle cauzele interioare ale episodului delirant. El a aflat că este atras de o doamnă care i-a făcut o impresie deosebită cu ocazia tratamentului soției. Întîlnind-o din nou, a retrăit emoțiile inițiale și a sperat că o va revedea și în viitor etc.

Această analiză este un fragment de cunoaștere, de știință despre sine. În plus, aflînd cauzele, autorul analizei este lămurit despre semnificația cazului său, ceea ce aduce cu sine destrămarea angoasei de a nu ști despre ce este vorba. (Despre această angoasă vom vorbi altă dată.)

Un alt beneficiu al faptului de a cunoaște cauzele este că presiunea instinctului (dorinței erotice, în speță) se diminuează, ceea ce conduce la o relaxare psihică sănătoasă. Și mai există un avantaj: realizînd legătura dintre dorința erotică și delirul său, autorul analizei suprimă această asociere care ar putea găsi mai tîrziu și alte "căi" pentru a conduce în final la o satisfacere în fapt a dorinței.

Mă tem că nu pot explica mai simplu aceste procese și mai ales beneficiul de a ști. Oamenii care au o oarecare pregătire psihologică sau care au meditat măcar o dată la actele lor, la semnificațiile emoționale și libidinale etc. înțeleg însă care este miza cunoașterii în psihanaliză.

Și vreau să închei cu a sublinia avantajul pe care îl are nevroticul atunci cînd este la curent cu ce este psihanaliza și mai ales cum procedează ea.

Un om obișnuit, fără aceste cunoștințe, nu poate obține beneficiul de cunoaștere despre care vorbeam. Desigur că va da curs obsesiilor sale, va cădea victimă simptomelor nevrozei anxioase sau obsesiv-fobice sau va apela, în cel mai bun caz, la ajutorul medical psihiatric, care este și inoportun și inadecvat într-un caz asemănător.

--
Articol de Ioan Ionuț

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa