Psihanaliza > Dicţionare

Dicţionar de simboluri în vise

de Ioan Ionuţ

Foarte multe din întrebările vizitatorilor noştri se referă la interpretarea viselor şi mai precis la semnificaţia simbolurilor care apar în vise. Iată cîteva din simbolurile vizate: mireasa, cerneala roşie, scarabeul, broasca ţestoasă, şarpe, cutremur, apă, inel etc.

Cei care ne întreabă despre semnificaţia acestor simboluri vor să interpreteze visele "băbeşte", pornind de la o cheie de descifrare ("cheie de vise") care oferă de-a gata, pentru fiecare simbol în parte, o interpretare precisă, general valabilă. Trebuie să amintesc, deci, că psihanaliza nu procedează astfel. (Interpretarea viselor în psihanaliză este tratată pe acest site într-o secţiune specială - click aici pentru detalii.)

Totuşi, şi psihanaliza are de-a face cu simboluri. În revista OMEN am publicat un articol foarte util în acest sens - Simbol şi simbolism la Freud şi Jung - care dezbate problema interpretării simbolurilor în psihanaliză. (articolul a apărut în OMEN, nr.12 / 2002 - poţi comanda acest articol online şi îl primeşti în format PDF prin email - detalii aici).

În continuare voi oferi cîteva sugestii de interpretare pentru simbolurile cele mai cunoscute care apar în vise. Rîndurile de mai jos sînt sugestii pentru că, în general, simbolurile onirice au un caracter personal şi necesită efortul de colectare a asociaţiilor libere dacă vrem să le interpretăm.

Un serviciu online de interpretare a viselor oferă Ana Styla prin blogul ei. Mai multe detalii găseşti la adresa: https://interpretareaviselor.wordpress.com.

Lista de simboluri in vise

Mireasa
At
unci cînd te visezi mireasă există o interpretare tipică în tradiţia populară, care afirmă că este un semn rău, de moarte. Probabil că se porneşte de la inversiunea culorilor: albul rochiei de mireasă este considerat negru - un simbol al doliului. Deci, fie anunţul morţii tale, fie al unei persoane foarte apropiate.

Nu am întîlnit asemenea vise în practica analitică. Dar cu siguranţă că ele nu anunţă moartea. Sau dacă este să rămînem pe teritoriul acestei interpretări poate fi vorba de o moarte simbolică, iniţiatică. După cum mireasa păşeşte într-o nouă viaţă după măritiş, la fel analizatul începe o nouă viaţa după ce se angajează trup şi suflet într-o cură psihanalitică. Poate fi, deci, un semn bun.

Broasca ţestoasă
Iată un animal pe care cu greu îl putem asocia cu ceva. La Chinezi broasca ţestoasă este un simbol al sacralităţii şi duce la ideea de Oracol deoarece existau, în vechime, oracole în care se foloseau carapace de broască ţestoasă.

Pentru Jung, broasca ţestoasă ar sugera inconştientul colectiv, animal, un "etaj" evolutiv pe care îl asumă specia.

La Freud carapacea broaştei ţestoase poate duce la ideea de apărare sau de retragere narcisică la sînul mamei.

Şarpe
Şarpele este cel mai uzitat simbol sexual. Conform Bibliei el este seducătorul, creatura cea mai perfidă care îi împinge pe strămoşii noştri la păcat. De aici ideea de tentaţie sau înclinaţie imorală. Prin urmare el este simbolul inconştientului animal, al refulatului sexual.

Dar şarpele este şi un simbol al transformării deoarece el îşi schimbă pielea periodic. La Isus el reprezintă înţelepciunea şi prevederea. La Greci şarpele este sacru şi asociat cu zeul medicinei.

Cutremur
Cutremurul este visat fiarte des şi asociat cu alte cataclisme devastatoare: incendiu, potop etc. Probabil că provine din literatura biblică legată de Apocalipsă.

Teama de cutremur este indusă şi de mass-media prin anunţurile dese de cutremure şi de primejdia unui cutremur devastator iminent în România.

Visele de cutremur p ot anunţa schimbări majore în viaţa cuiva: divorţuri, decese, rupturi emoţionale etc.

Asociate cu refularea agresivităţii, aceste vise reduc în prim plan înclinaţiile distructive ale visătorului. Desigur că şi aceste vise, ca să fie interpretate, trebuie să recurgem la asociaţiile visătorului.

Pisica
Pisica are pentru noi o simbolistică specială. De fapt sînt două lucruri legate de pisică: firea ei senzuală, extrem de feminină în sensul cel mai erotic cu putinţă. şi asocierea cu magia, cu vrăjitoria - din cele mai vechi timpuri (vezi în special la egipteni), pisica era venerată ca forţă magică sau care poate concentra forţele magice.

Tot legat de magie poate fi adăugat şi faptul că pisica este un vin decător universal pentru că se spune că acumulează energiile negative - devine un fel de filtru binefăcător - şi că dacă se aşează pe locul dureros vindecă aproape instantaneu.

În visele noastre pisica poate avea multe semnificaţii. În primul rînd sînt semnificaţiile care decurg din experienţa fiecăruia cu persoane care întrunesc calităţile pisicii: de obicei o anumită senzualitate combinată cu făţărnicia. Cineva din preajma noastră se poartă ca o pisică, se "pisiceşte", şi asta ca să-şi atingă scopurile egoiste. Pisica poate fi pur şi simplu o femeie atrăgătoare care nu precupeţeşte niciun efort ca să-şi seducă partenerul  Ulterior, luînd puterea, nu se mai arată interesată.

În acelaşi context apariţia pisicii în vis poate semnala o lipsă la femeile visătoare - lipsa feminităţii care este slabă şi vulnerabilă, cel puţin în aparenţă. Nevoia de a integra aceste calităţi care dau esenţa feminităţii.

Datorită trăsăturilor ei ambivalente p isica poate simboliza propria noastră ambivalenţă: o atitudine duală, contradictorie faţă de un subiect important. Atracţie şi repulsie în acelaşi timp. Acţiune fermă şi delăsare. Interes şi apatie etc.

Pornind de la rezonanţa cuvîntului, pisica mai poate fi un simbol al sufletului. Cuvîntul "pisică" accentuează în limba română silabele PI SI care pot sugera prin sonoritate un PC (personal computer), adică sufletul raţional, sau mintea, sau chiar "psyche", suflul de viaţă cu care a fost dotat omul în momentul creaţiei.

În dicţionarele mai vechi de vise, pisica înseamnă ghinion (dacă nu reuşeşti să o alungi) - ca în cazul pisicii negre care îţi trece prin faţă - sau chiar un duşman ascuns care îţi vrea răul sau poate să-ţi aducă prejudicii.

icon 

=> Urmare în pagina 2 | 3

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa