Psihanaliza > Interpretarea viselor

Interpretarea viselor în psihanaliză

- Introducere
- Recomandări
- Exemple

Interpretarea viselor este capitolul poate cel mai fascinant al psihanalizei. Această fascinaţie de datorează desigur credinţei că visele exprimă mesaje din afara noastră, de la entităţi spirituale sau poate chiar de la Dumnezeu, mesaje în care fie vedem ce urmează să se întîmple, fie sîntem avertizaţi în privinţa unor evenimente neplăcute viitoare.

Visele şi psihanaliza

Trebuie să stabilim din capul locului că psihanaliza nu tratează visul în acest context - premonitiv/spiritual. Pentru psihanaliză interpretarea viselor este un instrument care ajută la descoperirea conţinuturilor psihice aflate în inconştient, conţinuturi care se remarcă prin faptul că sînt refulate.

Visul este calea regală spre inconştient, afirmă Sigmund Freud. Tot Freud este cel care a deschis primul calea spre utilizarea interpretării/analizei viselor ca mijloc de investigare psihică.

Trebuie să ţinem cont de acest aspect mai puţin spectaculos impus de psihanaliză atunci cînd vizităm paginile dedicate interpretării viselor din acest site. Articolele publicate au această constantă: preocuparea pentru abordarea tehnică a viselor, în spiritul utilizării psihanalitice a interpretării.

Articole în această secţiune:

- > Freud şi interpretarea viselor, de Jean Chiriac

-> Un vis despre căderea dinţilor, între Jung şi Freud, de I. Bucur

-> Cum lucrăm cu visele în psihanaliză, de Ioan Ionuţ

-> Un vis de dorinţă de moarte, de Ioan Ionuţ

-> "Cheia viselor" şi psihanaliza, de Horia Vasilescu

-> Un vis cu o plajă şi soare, de Ioan Ionuţ

-> Un vis de încurcătură, de Ioan Ionuţ

-> Visul lui Lucian , de Dinu Crivăţ

-> Un vis cu conţinut mistic? de Ioan Ionuţ

-> Un vis erotic de Ioan Ionuţ

-> Despre simbolismul şarpelui şi premoniţie în vis, de Jean Chiriac

-> Dicţionar de simboluri în vise, de Ioan Ionuţ

-> Semnificaţia viselor despre moarte, de Ana Styla

Recomandări


-> Cărţi

De mare ajutor pentru cei care vor să studieze visele temeinic, din perspectiva psihanalizei, sînt cîteva cărţi de referinţă pe care le prezentăm aici:

-> Sigmund Freud: Interpretarea viselor. Freud este autorul unei lucrări fundamentale dedicate interpretării viselor, publicată în anul 1900. Există, de asemenea, şi o ediţie prescurtată a acestei cărţi, cu acelaşi titlu. Ambele cărţi au fost publicate în limba română. Vezi bibliografia lui Freud în româneşte publicată pe acest site.

-> Cursuri online

AROPA oferă cursuri prin email care tratează interpretarea viselor în psihanaliză. Există în acest moment 4 cursuri disponibile, care se adresează publicului larg.

-> Freud şi visele - curs dedicat studiului metodei de interpretare dezvoltată de Sigmund Freud. Mai multe detalii aici.

->  Metode de interpretare a viselor - un curs dedicat studiului comparat al teoriilor şi metodelor de interpretare, de la primitivi, la Freud şi Jung. Mai multe detalii aici

-> Metode psihanalitice de explorare a inconştientului - un curs care alocă mult spaţiu metodei freudiene de interpretare a viselor. Mai multe detalii aici...

-> Jung şi visele - curs dedicat în exclusivitate metodei jungiene de interpretare a viselor. Mai multe detalii aici.

-> Ravista OMEN

OMEN 19

În fine, revista de psihanaliză OMEN, publicată de AROPA, oferă în fiecare număr articole despre interpretarea viselor şi exemple de vise interpretate în manieră psihanalitică. Revista poate fi procurată şi în format digital.

Pentru detalii despre numerele revistei publicate pînă în acest moment dă click aici .

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa