Psihanaliza > Interpretarea viselor

Un vis de încurcătură

de Ioan Ionuţ

Unul din visele cele mai des întîlnite azi este acela în care ne visăm undeva într-un anumit spaţiu care nu are însă nicio identitate. Fie suntem într-un oraş străin despre care nu ştim nimic, fie într-o casă sau hotel necunoscute sau chiar într-o piaţă sau cartier de locuinţe pe care nu le cunoaştem.

V. - o femeie în vîrstă de 35 de ani şi mamă a unui copil - a visat ceva asemănător: se află undeva, într-o instituţie parcă şi rătăcea aiurea prin nişte coridoare fără sfîrşit. Concluzia visului ei era că s-a încurcat şi nu mai ştie cum să iasă de acolo (în vis nu apărea clar unde sau de ce să iasă).

Acest vis s-a repetat de mai multe ori cu mici variaţii, la date diferite.

Este de remarcat faptul că visul prezintă în plus tema coridoarelor care trimite la labirint. Sîntem fascinaţi de labirint - vezi şi semnificaţia lui în mitologia greacă - şi avem înclinaţia să ne lăsăm furaţi de simbolism şi să interpretăm visul pe această bază. Mulţi fac acest pas şi greşesc.*

Totuşi visul a fost interpretat fără ajutorul simbolismului labirintului pornind de la datele personale ale visătoarei. Aşa cum ne-a învăţat Freud, cînd interpretăm un vis este nevoie să culegem impresiile celui care l-a visat.

Pe scurt, V. ducea o viaţă monotonă de foarte multă vreme (ea s-a căsătorit devreme cu primul bărbat cunoscut) şi nu găsea nicio satisfacţie în creşterea copilului şi profesie. Cum se întîmplă adeseori, o asemenea existenţă monotonă conduce la plictiseală, la acel sentiment de urît sau lîncezeală care este foarte neplăcut şi determină un soi de aşteptare iraţională, anxioasă, să se întîmple ceva.

Acest "ceva" se întîmplă... în vis. După cum am precizat deja, concluzia visului este că V. s-a încurcat. Desigur că în vis apar o mulţime de coridoare care justifică încurcătura. Dar noi ştim din starea de veghe că "încurcătură" poate fi şi o relaţie cu un bărbat în afara căsătoriei. De multe ori auzim expresia: "S-a încurcat cu cutare".

Pe scurt, tema visului lui V. este o astfel de "încurcătură" sau aventură erotică la care ea năzuieşte inconştient ca o compensare a existenţei terne pe care o duce de multă, foarte multă vreme.

Interpretarea noastră este susţinută şi de mărturia visătoarei - la un moment dat, ea a fost curtată de un domn bine situat în ierarhia instituţiei în care lucrează. V. nu a cedat atenţiilor acelui domn, lucru pe care, evident, îl regretă acum.

Ca să conchidem, labirintul în acest vis este un simbol al dorinţei visătoarei de a avea o aventură cu cineva nou.

Note:
* Vezi şi articlul nostru despre labirint
aici.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa