Psihanaliza > Interpretarea viselor

Cum lucrăm cu visele în psihanaliză

de Ioan Ionuţ

Foarte mulţi vizitatori ne supun vise spre interpretare crezînd că psihanaliza nu diferă în acest sens alte metode "populare". Repetăm iar şi iar că visele nu sînt interpretate, în psihanaliză, într-o manieră convenţională, cu ajutorul cheilor prefabricate. Freud a stabilit o metodă pe care a numit-o ştiinţifică, reţinînd totuşi din tradiţie faptul că se credea deja că visele au sens. Lumea ştiinţifică a timpului său - şi o mare parte din cea de azi - nu credea/crede în sensul viselor. Freud a făcut acest pas uriaş de la negarea sensului viselor, la afirmarea lui şi la tratarea viselor cu respectul cuvenit tuturor proceselor psihice naturale.

Care sînt punctele "tari" ale metodei freudiene? Iată cîteva:

- visele se interpretează numai cu autorul asociaţiilor visătorului;
- interpretarea constă în transformarea conţinutului manifest în cel latent;
- visele exprimă dorinţe refulate;
- visele se interpretează pe planul obiectului adică în relaţia visătorului cu persoane sau situaţii din viaţa sa reală;
- visele sînt reductive la evenimente traumatice din copilăria visătorului;
- interpretarea viselor priveşte exclusiv interesele analizei terapeutice (Freud neagă calitatea premonitivă a viselor)

Toate aceste puncte sînt dezvoltate în cursul nostru de iniţiere în psihanaliză, modul 4 (detalii aici). Aici vom insista numai pe primul, cel legate de asociaţii.

Deci, visele se interpretează pornind de la asociaţiile visătorului. Ce sînt aceste asociaţii?

Freud a inventat metoda asociaţiilor libere pentru a scruta inconştientul pacientului nevrotic (vezi detalii aici). Aceeaşi metodă, cu o singură modificare, se aplică şi la interpretarea viselor. Modificarea constă în faptul că asociaţiile nu mai sînt libere, în sensul că la vise ele sînt legate de anumite teme care constituie tocmai fragmentele visului. Dar şi în acest caz visătorul trebuie să se lase condus de asociaţiile sale fără a interveni deliberat în cursul lor, fără a selecta sau alege ceva.

Să dăm un exemplu. Cineva a visat o excursie la munte cu mult soare şi cer senin. La un moment dat s-a trezit într-o cameră de hotel, singur, privind la televizor un film horror spunîndu-şi: "lucrurile nu pot merge la infinit aşa".

Pentru a interpreta acest vis Freud ne cere mai întîi să-l îmbucăţim, apoi să facem asociaţii la fiecare element disparat în parte. Primul pas, îmbucăţim visul:

- excursie la munte
- soare şi cer senin
- singur în camera de hotel
- privesc un film horror
- spun: lucrurile nu pot merge la infinit aşa.

Al doilea pas, asociem la fiecare element în parte:

- excursie la munte - îmi place să merg la munte în excursie şi în special la C. Merg ori de cîte ori am ocazia şi mă simt minunat, cu o senzaţie de nedescris. Mai ales la C. simt că mă destind...

- soare şi cer senin - nu este vremea mea favorită. În general soarele de vară cu lumină puternică mă irită şi îmi crează depresie. Îmi mai amintesc şi de o discuţie de ieri, cînd am sugerat cuiva că soarele este un simbol pentru un individ megaloman, psihopat, unul care se crede Dumnezeu.

- singur în camera de hotel - cînd sînt în vacanţă, la munte sau la mare, nu îmi place să petrec prea mult timp în camera de hotel. A fost o vreme cînd am locuit singur la un hotel - nu îmi amintesc cu plăcere de acea perioadă.

- privesc un film horror - soţia mea nu agrează aceste filme - mie îmi plac. Ea preferă comediile şi pentru ca să îi fac pe plac admit să vedem comedii. Acum descopăr că eu nu mai am ocazia să văd filmele mele preferate.

- spun: lucrurile nu pot merge la infinit aşa - mă gîndesc la faptul că totul se schimbă, că lucrurile nu rămîn acelaşi, prietenii, situaţiile de viaţă, chiar pasiunile noastre. Dacă priveşti de la distanţă vezi fluctuaţia evenimentelor.

După terminarea asociaţiilor, visătorul îşi mai aminteşte că nu i-a plăcut întotdeauna la munte, că muntele i-a devenit pasiune după ce l-a convins cutare. Acest "cutare" a dezvoltat ulterior o psihoză. Un adevărat caz de psihiatrizat.

Desigur că aceste asociaţii vor spori pentru că se adaugă şi alte amintiri care nu apar din primul moment, care ne ajută să extindem aria de acoperire a visului la evenimente mai ample, care includ şi copilăria visătorului.

Interpretarea visului trebuie să aducă la lumină ideile latente care l-au produs. În cazul nostru este un vis de neplăcere legată de faptul că visătorul trebuie să-şi repime pornirile dominatoare.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa