Psihanaliza > Interpretarea viselor

Un vis cu o plajă şi soare

de Ioan Ionuţ

Următorul vis este interpretat de unul din colaboratorii noştri din cadrul AROPA. Visul provine de la unul din analizaţii săi şi îl vom reproduce prescurtat.

    Am visat că eram pe plajă, la mare. La un moment dat am descoperit că am rămas sigur. Fără haine, bagaje etc. Soţia plecare sau mă părăsise. Eram destul de dezorientat şi mă gîndeam cum să ies din această situaţie penibilă.

Visul provine de la un domn de 35 de ani, căsătorit. De la o vreme s-a gîndit intens la separarea de soţie. Totuşi nu a trecut la fapte şi nici nu are de gînd să o facă. La prima vedere, visul îi dă satisfacţie: soţia este cea care a hotărît să plece.

Aluzia la mare, plajă etc. este uşor de identificat în viaţa de veghe. În seara care a precedat visul, visătorul a asistat la un reportaj TV în care se vorbea despre pregătirea unor alpinişti pentru ascensiunea în Himalaya. Ei îşi făceau pregătirea undeva în Carpaţi, iarna, în condiţii destul de vitrege. Întrebaţi au recunoscut că acest condiţii - dificile pentru unii - sînt pentru ei floare la ureche, ca şi cum ar fi la mare, vara, pe plajă.

Visul este uşor de interpretat acum. Putem traduce sensul său astfel: Ce bine ar fi să plece soţia singură, fără să fie nevoie să fac eu ceva în acest sens. În mod sigur, plecarea ei ar fi pentru mine o deconectare, ca şi cum aş fi în vacanţă la mare!

Să observăm însă că visul nu indică direct bucuria visătorului, ci o transformă în dezorientare. Este ceea ce numim inversare - un sentiment este transformat în inversul său.

Această inversare protejează eul visătorului care nu este total atenuat în vis. Eul are o componentă morală - supraeul - care nu permite acestor gînduri să aibă acces la mintea conştientă. Analiza visului ne ajută să înţelegem toate aceste aspecte descrise pe larg de psihanaliză.

În fine, ar mai fi de spus faptul că visul readuce pe tapet o temă reiterată în visele acestui personaj. Tema părăsirii. Vedem că perspectiva de a fi părăsit nu trezeşte în visător sentimente de jale, descurajare, deprimare. Este un adevărat triumf la care trimit asociaţiile visului legate de performanţa viitoare a alpiniştilor. Acest triumf este şi opera curei psihanalitice la care visătorul s-a supus de circa 2 ani.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa