Psihanaliza > Interpretarea viselor

Un vis erotic

Un vis erotic comentat chiar de visător este pubicat în cele ce urmează (în italice). Există opinia, în general acceptată, că visele erotice nu mai sînt de actualitate pentru că lumea modernă este mult mai dezinhibată, mai deschisă la erotism. Această interpretare demonstrează contrariul. Visul provine de la un bărbat de 35 de ani, care are o viaţă tumultoasă, nu este celibatar sau abstinent dar îşi reprimă la un moment dat impulsurile sexuale pe care visul le prelucrează.

Am visat că mergeam cu fost soţie în Germania într-o scurtă vizită. În realitate, ea este stabilită definitiv acolo dar nu m-am simţit vreodată atras să o vizitez. Relaţiile noastre sînt defuncte.

Desigur că visul m-a mirat mai mult decît interesat. Deşi am o experienţă mai lungă cu metoda de interpretare a viselor descrisă de Freud, tentaţia era să-l evit. Dar mi-am amintit desigur de rezistenţele care ne fac să credem că un vis nu e important şi poate fi ignorat. L-am analizat şi am găsit un mesaj erotic.

Asociaţiile visului sînt următoarele:

Ex-soţia din vis este de fapt o nouă cunoştinţă care semăna cu o alta, mai veche, care purta însă prenumele ex-soţiei. De aici confuzia de persoane. Deci, în realitate, în visul meu era noua cunoştinţă pentru care am avut la un moment dat o anumită atracţie. Mi-am reprimat-o şi iat-o pe noua în visul meu.

Excursia scurtă în Germania mă duce însă la ideea că o relaţie scurtă ar fi de dorit. Experienţa arată că relaţiile lungi aduc numai necazuri. Ideea de "scurt" mai are însă şi alte asocieri pe care nu le pot da într-un vis făcut public. Ce e cu Germania? În afară că e noua patrie a ex-soţiei mele, este o ţară pe care nu aş vizita-o pentru că nu-mi spune nimic special. Mai repede aş merge în Grecia să văd Meteorele sau Athosul. În Germania nu mă atrage nimic. În indiferenţa mea faţă de Germania văd însă un soi de triumf personal pentru că-mi pot controla sentimentele faţă de noua cunoştinţă, şi asta nu e puţin lucru. Începutul unei relaţii aduce de multe ori complicaţii emoţionale pentru că trezeşte amintiri mai vechi care nu s-au "digerat". De astă dată se pare că pot fi master, adică acela care conduce jocul şi treaba asta mă bucură.

A (-ţi) domina impulsurile sexuale, a controla contextul nu este lecţia pe care ne-o dă lumea modernă. Nu este deloc idealul hedonismului total propus de epoca consumismului. Totuşi, pe planul vieţii individuale, poate fi o miză pentru că în perspectiva relaţiiilor complexe cu celălalt oferă autonomie şi destindere. Visul pledează pentru aceste deziderate sau aspiraţii ale eului.

_
Comentariu de Ioan Ionuţ

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa