Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselor



powered by FreeFind
 

Un vis de cădere a dinților,
(între Freud și Jung)

de I. Bucur

Iată un vis de cădere a dinților care nu se aliniază regulei decise de Freud în a sa Interpretare a viselor. Pe scurt, visez că se clatină un canin și care pînă la urmă și cade. Era situat sus în partea dreaptă. Eram necăjit, firește, și am observat cu mirare că dintele nu era ca unul obișnuit ci parcă făcut dintr-un material translucid, sidefiu. Încet-încet s-a fărîmițat însă și nu a mai rămas nimic din el.

Am făcut asociațiile, cum cere regula (freudiană) și iată ce am obținut:

Caninul cu pricina îmi amintește de expresia animus canin pe care nu am înțeles-o cînd am citit o carte biografică despre Jung, tradusă execrabil în românește. Dar "canin" și „m-au dus imediat cu gîndul la pisica mea care este foarte neastîmpărată și parcă mixată cu cîine (jumătate-jumătate, obișnuiesc să spun în glumă). Mă trezește noaptea pentru că e foarte activă și asta desigur că mă înfurie uneori și de aici tot felul de situații neplăcute.

Căderea dintelui - după mine nu este ca la Freud ci ca în tradiție: cînd visezi că îți cade un dinte e vorba de moartea unei ființe apropiate. Freud preferă să vorbească despre masturbare. (1)

Nu e greu de văzut în scurtul meu vis dorința ca pisica să moară pentru că mă deranjează noaptea, dorință stîrnită de neastîmpărul ei și furia mea necontrolată.

Dar ce e cu ciudatul meu dinte care pare translucid? Prima idee care îmi vine în cap este tot în legătură cu lectura mea recentă despre Jung tradusă, cum am zis, foarte prost.

Printre altele am citit acolo că Jung nu era interesat de cineva decît dacă venea cu materiale (vise) simbolice ducînd la inconștientul colectiv. Desigur că visul meu cu dorința de a face KO pisica nu l-ar fi interesat! Dar fiindcă apare acest detaliu „poate că l-ar fi tentat...

Cred că aici ideea este următoarea: chiar și un vis aparent banal despre dorința de a-ți muri pisica este un vis important. Altfel spus, visul meu ar putea fi foarte bine din cele care necesită mai mult interes.

Atras prea mult de simbolism și arhetipuri, Jung trece însă prea ușor peste lucruri foarte importante cum ar fi o dorință să-ți moară cineva foarte apropiat! Poate fi aici și o critică la atitudinea lui față de Freud? (2) De ce nu? Dar și o critică la concepția lui Freud (despre visele de cădere a dinților).

Treptat (dintele) s-a fărîmițat. Adică, mai pe șleau, se alege praful de el. Am și aici asociații care nu sunt foarte favorabile lui Jung. Prefer să mă abțin. Deci, critică la adresa lui Jung.  Dar și a lui Freud!

Să mai observăm că într-un vis foarte simplu, banal, se concentrează foarte multe idei pe care fie le-am refulat, fie le-am reprimat refuzînd să le urmăresc pînă la concluziile care se impun.

Note:
1. "... Acum a devenit pe deplin transparentă interpretarea viselor cu dinți ca vise de masturbare", zice Freud în cartea sa despre interpretarea viselor.

2. Jung tratează visele într-o manieră proprie mergînd pe amplificarea materialului oniric spre deosebire de Freud care se axează pe asociațiile libere ale visătorului.

(Comentariu de Ioan Ionuț)

Dar pierderea caninului nu este doar moartea cuiva drag. Este și o inhibare a agresivității. Caninul este legat de agresivitatea orală și nu numai. Și acest lucru este important și ar necesita o analiză mai amplă, deoarece caninul din vis trimite la amplificări (așa cum ar face Jung). În sens mai general, la o abordare mai complexă. Fără îndoială că narcisismul (stima de sine) și agresivitatea sînt înrudite sau asociate. Pierderea agresivității poate semnala o carență a eului care se auto-critică sau auto-condamnă în exces. În acest context Freud ne este mai util.

Resurse online

  • Învață mai mult despre metoda lui Freud de interpretare urmînd cursul nostru online - click aici.
     
  • Metoda lui Jung este tratată separat în cursul nostru dedicat - click aici.

icon

<= Înapoi la secțiunea Visele sau la Metodele psihanalizei

 

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online

 Articole / Editoriale | Publicații

Asistență | Blog | Forum

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa