Psihanaliza > Articole

Despre simbolismul şarpelui
şi premoniţie în vis

de Jean Chiriac

Andrei C. din Timişoara ne trimite un material despre un vis pe care l-a avut recent şi care avea în centrul său un şarpe. Autorul visului crede că şarpele este în legătură cu centri energetici, cu Kundalini - energia vitală sau prana la indieni. Dar, mai mult, acest vis ar mai avea o virtute: "Este un vis premonitiv, ne scrie Andrei, deşi nu este legat de evenimente importante. M-am trezit din vis în jurul orei 2 dimineaţa ca să constat că curentul era oprit, şi lumina nu se aprindea".

Andrei a făcut legătură, cum era de aşteptat, între simbolul şarpelui din vis - energie vitală, prana - şi oprirea curentului din realitate, pe care a constatat-o la trezire. Energie vitală = energie electrică.

Din neferice nu ştim despre visul său decît că: "Era vorba de un şarpe mare pe care trebuia să-l ţin oarecum închis, la distanţă, într-un recipient sau un sac, astfel încît să nu intre în contact cu noi, să nu ne atace... Ideea visului este foarte vagă..."

Nu avem nici alte asociaţii, aşa cum obişnuim în interpretarea viselor, despre şarpele visat, decît cele cu energia vitală. Nu putem face decît să sugerăm noi asociaţiile lipsă.

Şarpele este la modul general un simbol al libidoului (deci, din nou energie!, dar sexuală). E posibil ca visul să indice "performanţa" la care aspiră visătorul de a-şi izola senzualitatea - ceea ce numim îndeobşte reprimare. De ce am zis "performanţă"? Deoarece pentru civilizaţia modernă a te abţine, a face abstracţie de instinct, a ţine instinctul "închis" (ca într-un sac sau recipient - vezi visul) este o performanţă încurajată. În mod sigur gratificaţia acestui sacrificiu vine de la Supraeu, şi înseamnă o destindere aparentă a conflictului Supraeu - Sine, mediat de Eu. Din punct de vedere economic, această destindere se caracterizează prin dispariţia angoasei morale.

Cum rămîne însă cu aspectul premonitiv al visului? Aici avem mai multe idei. Fenomenele premonitive sau telepatice cu subiect banal se întîlnesc foarte des în literatura de specialitate. Altfel spus, nu toate evenimentele premonitive sunt legate direct de întîmplări de amploare - moartea cuiva apropiat, un cataclism etc. Multe dintre ele au, într-adevăr - un subiect banal, cum e şi cazul nostru.

În al doilea rînd, ştim, din cercetările lui Freud, că stimuli telepatici pot fi prezenţi în vis, că ei pot participa la formarea visului şi pot fi izolaţi atunci cînd facem analiza finală.

Această din urmă concluzie nu elimină desigur sugestia că avem de-a face cu un vis cu subiect premonitiv, dar nu exclude, deopotrivă, definiţia fundamentală a visului, care, aşa cum a precizat Freud, este realizarea deghizată a unei dorinţe refulate.

Lipsa asociaţiilor visătorului ne-a obligat să recurgem în analiză la simbolismul arhicunoscut al şarpelui. Dar poate că acest şarpe nu este şarpele generic, ci un simbol al ceva sau cineva familiar visătorului. În acest caz, interpretarea visului ar căpăta un caracter mai personal.

În fine, nu ar trebui trecută cu vederea şi semnificaţia visului din punct de vedere jungian. Dar despre acest aspect vom vorbi cu altă ocazie, în forumul dedicat lui Jung.

icon

Resurse:
-
Despre simbolismul şarpelui citeşte şi intrarea din dicţionar - click
aici
- Un articol complex despre simbolismul şarpelui în vise şi fantezii a fost publicat în revista OMEN, nr.19 - click
aici ca să accesezi librăria AROPA.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa