Psihanaliza > Editorial

Gripă sau isterie?

O banală gripă se dovedeşte a fi de fapt o criză de isterie. Mergi la medic şi îţi dă o reţetă cu medicamente din care iei o vreme, fără nici un rezultat. Se spune că şi fără tratament gripa trece cînd vrea ea! Şi totuşi ce va nu e în regulă. De ce nu trece acum, de ce cînd vrea ea?

Maria a căpătat simptomele gripei - tuse, frison, temperatură, nevralgii, curge nasul - imediat după revelion. Avînd un prieten psihanalist a preluat psihanalitic cazul şi a descoperit ceva interesant despre viaţa ei sufletească. Simptomele apăruseră concomitent cu un sentiment de insatisfacţie legat de serbarea revelionului . Amintirile de odinioară, cînd serba în familie, cu bucurie, sărbătorile de iarnă au revenit pe fondul monotoniei de acum. Şi exaltarea provocată de amintiri a fost refulată pentru că nu avea sorţi de izbîndă. Decompensată, a dat naştere simptomelor de gripă pe care noi le-am botezat "isterie".

Nu mă aştept ca această scurtă prezentare să lămurească formarea simptomelor isterice confundate cu gripa. Tratamentul lor este delicat dar, prin psihanaliză, ne ajută să înţelegem că nu totul este somatic, fizic, corp! Că nu totul se tratează prin medicamente.

Faptul că medicii din anul de graţie 2007 ignoră etiologia emoţională a simptomelor de gripă ne miră. Parcă Freud nici nu s-ar fi născut... E adevărat, desigur, că pentru cei mai mulţi el nu s-a născut şi nici psihanaliza - abordarea psihanalitică a vieţii noastre. Nici schema psihanalitică a omului, care include faimosul INCONŞTIENT - acea porţiune a minţii necunoscută prin mijloace normale, prin conştienţă.

Ce face Maria acum? Tuşeşte. Nu au ajutat-o medicamentele, dar nici analiza. Totuşi prin analiză a aflat cîte ceva despre viaţa ei psihică de care ştia numai teoretic. A mai aflat că o vreme va mai tuşi, dar tusea va dispărea treptat pe măsură ce îşi va relua activitatea pentru a permite energiei psihice să găsească o pantă de purjare firească, sănătoasă. Tusea, ca modalitate de descărcare a emoţiilor ei, va lăsa locul activităţii conştiente îndreptate spre social.

P.S. Tusea a mai durat o vreme, cam 1 lună de zile, după care a devenit tot mai rară pînă cînd a dispărut complet. 

--------------------
*Articol publicat exclusiv pe site de Mariana Marinescu
 

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa