Psihanaliza > Editorial

Autocunoaştere prin psihanaliză

Există o autocunoaştere prin psihanaliză? Da. Totuşi nu trebuie confundată cu autocunoaşterea prin alte metode sau discipline spirituale ca de pildă yoga. Autocunoaşterea prin psihanaliza are mai multe aspecte specifice.

În cursul terapiei psihanalitice pacientul descoperă amintiri îngropate în uitare şi mai ales legătura lor cu simptomele sale actuale. Această relaţie îl ajută să îşi extindă aria cunoaşterii încît să include idei şi interese de care nu era conştient înainte. Acestea se exprimau, cum am spus deja, prin simptomele sale nevrotice.

Mai departe, psihanaliza oferă o metodă unică de investigare a inconştientului psihic prin analiza viselor. Metoda psihanalitică se distinge de cele clasice (de celebrele chei de vise) prin accentul pus pe asociaţiile libere ale visătorului.

Putem afla foarte multe despre înclinaţiile noastre inconştiente (de obicei din sfera vieţii instinctive) analizîndu-ne visele. Metoda în sine este însă dificilă şi asta explică de ce unii psihanalişti doar cu numele s-au grăbit să renunţe la ea sau să o folosească inadecvat.

Mai există şi alte metode înrudite cu analiza viselor care ne ajută să descifrăm viaţa inconştientă: analiza actelor ratate şi a celor simptomatice. Despre toate acestea găsiţi articole, exemple şi cursuri pe site-urile noastre de psihanaliză.

În fine, psihanaliza ne oferă şi o teorie a structurii psihicului nostru pe care o învăţăm şi verificăm pe viu atunci cînd urmăm o autoanaliză. Este evident că în centrul teoriei psihanalitice se află inconştientul psihic şi nu eul sau conştientul aşa cum am învăţat din psihologia academică.

Această diferenţă esenţială explică de ce psihologii fără pregătire psihanalitică (sau care au citit doar cîteva cărţi de psihanaliză) nu au acces la metodele de investigare psihanalitice şi la cunoaşterea de tip psihanalitic, care decurge din aplicarea acestor metode.

Psihanaliza nu a fost creată pentru a potenţa autocunoaşterea - ea a apărut ca metodă de tratament a nevrozelor şi în special a isteriei. Totuşi, aşa cum am sugerat aici, aplicarea metodelor psihanalitice aduce un plus de cunoaştere privind viaţa noastră psihică.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa