Sigmund Freud Viata si Opera


Freudieni

KARL ABRAHAM

Karl Abraham Karl Abraham (1877-1925), chiar dacă a murit tînăr, a marcat considerabil istoria psihanalizei prin faptul că a stat la baza unor curente, adeseori opuse, ca teoriile relației cu obiectul, psihologia eului, kleinism etc. Interesul lui Abraham pentru modelele relaționale corespunzînd diferitelor stadii de dezvoltare psihosexuală elaborate de Freud a deschis poarta psihanalizei moderne atît în Statele Unite, cît și în Anglia, care își vor axa lucrările pe acest aspect al clinicii și teoriei.

Născut în Bremen, Germania, Karl a urmat studii strălucite în medicină care i-au adus un post la spitalul de boli nervoase Burgholzli, alături de faimosul Eugen Bleuler. Aici el se inițiază în psihanaliză alături de Carl Gustav Jung. Va intra în contact cu Freud în 1907 și va deveni unul din cei mai siguri colaboratori și un prieten intim.

Abraham, pe care mulți îl descriu ca fiind cel mai echilibrat dintre primii
analiști, a fost cel care l-a pus în gardă pe Freud în privința lui Jung, în care vedea un deviaționist și un personaj de care ar trebui să te ferești. El s-a reîntors în Germania unde a fondat Societatea berlineză de psihanaliză, în 1910.

Sub conducerea lui Abraham, Berlinul era pe cale să devină un centru major de formare, de cercetare, de practică a psihanalizei, grație fondării unei policlinici. Mulți din analiștii din a doua generație s-au format, parțial, acolo.

Moartea lui Abraham în 1925, în urma unui cancer, și ascensiunea nazismului au neantizat aceste realizări.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau

--

<- Înapoi la Comitet


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa