Sigmund Freud Viata si Opera


Dizidenți

ALFRED ADLER

Alfred Adler (1879-1937) devine, din 1902, membru al grupului vienez adunat în jurul lui Freud și ia astfel parte la seratele de miercuri seara, unde aveau loc discuții pe teme psihanalitice, în apartamentul lui Freud.

Alfred AdlerAdler a fost primul președinte al Asociației vieneze de psihanaliză (1908) și a condus împreună cu Stekel Zentralblatt fur Psychoanalyse.

Tot el este primul dintre elevii importanți ai lui Freud care s-a separat de magistru, în 1911, pentru a-și fonda, împreună cu 9 membri ai Societății vieneze, propria școală numită psihologie individuală.

Din 1926, Adler va lucra mai ales în America, iar din anul 1935 se va stabili definitiv acolo. A murit la Aberdeen, Scoția, în 1937, în cursul unui turneu de conferințe.

În monografia sa Studie uber Minderwertigkeit von Organen [ Compensarea psihică a stării de inferioritate a organelor] - Berlin și Viena, 1907 -, din care a extras o conferință ținută la 7 noiembrie 1906 în fața cercului vienez de miercuri, el a afirmat că a constatat adeseori o fimoză în cazurile de enurezie.

Freud și-a arătat, desigur, dezacordul față de concepțiile proaspătului său partizan, concepții care se abăteau vizibil de la principiile stabilite de el.

Într-adevăr, curînd, Adler avea să se axeze pe raportul dominator-dominat, așa încît în optica sa complexul lui Oedip nu mai era decît o simbolizare a unei probleme mult mai importante, care aducea în scenă copilul vulnerabil căutînd să își compenseze inferioritatea fizică în fața tatălui, în dorința sa de a-și poseda mama.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau

--

<- Înapoi la Dizidenți


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa