Sigmund Freud Viata si Opera
ad banner

Despre autoanaliza lui Freud

Autoanaliza lui Freud a debutat la mijlocul anilor 1890 și a avut puncte culminante în 1895 și 1900. După unii autori ea a continuat pînă la sfîrșitul vieții sale, în 1939. Trebuie să facem însă o demarcare precisă între perioada în care Freud descoperă complexul lui Oedip și alte aspecte esențiale ale psihanalizei și autoanaliza de rutină la care se supunea apoi pentru a controla viața sa psihică inconștientă.(1)

Freud si Fliess
Freud și Fliess
Prima fază este plină de neprevăzut și inventivitate - faza productivă, creatoare. A doua devine o obligație derivată din profesiunea sa de psihanalist.

Se știe că descoperirile lui Freud din prima fază a autoanalizei au fost cuprinse în două din principalele sale cărți: Interpretarea viselor și Psihopatologia vieții cotidiene .

În Interpretarea viselor găsim foarte multe vise interpretate care îi aparțin, printre care și celebrul vis al Injecției Irmei pe care Freud îl consideră esențial în deslușirea misterelor vieții onirice. Acest vis deschide capitolul II (Metoda interpretării viselor: analiza unui specimen de vis) și oferă materie de analiză pentru mai multe pagini ulterioare.

În analiza acestui vis care, așa cum susține și Freud, nu este completă, Freud afirmă pentru prima oară că visul este împlinirea deghizată a unei dorințe inconștiente.(2) Explicația visului este simplă: el caută să ascundă nemulțumirile lui Freud legate de tratamentul acordat unei paciente, Irma, și să arunce vina eșecului parțial pe alții, să-l disculpe pe Freud pentru alte erori profesionale la care face deopotrivă aluzie.

De reținut: analiza propriilor sale vise a jucat rolul crucial în autoanaliză. Cu ajutorul analizei viselor Freud (își) descoperă complexul lui Oedip, considerat complexul nuclear al oricărei nevroze.

Iată ce îi comunică el, în acest sens, prietenului Fliess, cu care a corespondat pe vremea autoanalizei:

    Am descoperit și în cazul meu [fenomenul] îndrăgostirii de mamă și geloziei față de tată, și îl consider acum un eveniment universal în copilăria timpurie, chiar dacă nu chiar atît de devreme ca în cazul copiilor care au devenit isterici. (Similar cu invenția parentajului [romanului familial] în paranoia - eroi, fondatori de religii). Dacă așa stau lucrurile, putem înțelege puterea fascinantă a lui Oedip Rex... (Letter of Freud to Fliess - The Discovery of Oedipian Complex, October 15, 1897.)

Note:
1. Despre importanța autoanalizei Freud îi scrie lui Wilhelm Fliess: "Autoanaliza mea este de fapt cel mai important lucru pe care îl am în prezent și promite să devină de cea mai mare importanță pentru mine dacă se finalizează.". (Letter of Freud to Fliess - The Discovery of Oedipian Complex, October 15, 1897.)
2. Vezi și articolul Freud și interpretarea viselor -
click aici.

AROPA

icon 

Mai citește despre:

-> Autoanaliză și introspecție
-> Sigmund Freud despre autoanaliză (citate)


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa