Sigmund Freud Viata si Opera


Colaboratori

WILHELM FLIESS

Sigmund Freud si Fliess
Sigmund Freud (stînga) și Fliess în perioada colaborării lor legendare
Wilhelm Fliess (1858-1928) a jucat un rol important în preistoria psihanalizei. Oto-rino-laringolog de profesie, din Berlin, Fliess l-a cunoscut pe Freud  la sugestia lui Breuer, în 1887, după ce frecventase cîteva din conferințele lui la Viena. Curînd între cei doi se stabilesc legăturile unei strînse prietenii.

Fliess este confesorul și susținătorul moral al lui Freud, care se află în perioada cea mai productivă a activității sale de psihanalist, și comunica prin epistole cu amicul său berlinez. Fliess nu era însă doar un simplu ascultător și critic al ideilor freudiene - el însuși avea contribuții științifice ambițioase care se cereau confirmare de Freud.

Fliess este autorul unei teorii asupra nevrozei nazale reflexe, care include bisexualitatea și teoria periodicității vitale. Această din urmă teorie - un soi de bioritmologie -  susținea că toate procesele vitale (inclusiv cele patologice) se desfășoară după un ciclu de 28 de zile, la femeie, și 23 de zile, la bărbat. Raporturi diverse numerice ar fi trebuit să ne ajute să calculăm, de pildă, data însănătoșirii după o boală sau, de ce nu, data probabilă a morții cuiva.

În general se consideră că influențele directe ale lui Fliess asupra nașterii psihanalizei nu sînt importante. Teoriile sale nu au suportat proba timpului. Totuși, Fliess a fost primul care i-a atras atenția lui Freud asupra importanței cuvintelor de duh, ca material util pentru cercetarea psihanalitică. Freud declara chiar: "Tu m-ai învățat că în spatele oricărei fantezii populare se ascunde ceva adevărat" (1896). În plus, am amintit mai devreme despre teoria bisexualității care își va avea locul ei în eseurile despre sexualitate publicate de Freud, la începutul anilor 1900.

Mai mult chiar, calculele numerice din capitolul dedicat superstiției - din lucrarea "Psihopatologia vieții cotidiene" (1901) - și alte asemenea asociații labirintice amintesc fără doar și poate de calculele bioritmice inițiate de Fliess.

Experiența cu Fliess nu este numai povestea proiecției ambivalenței psihice a unui Freud care descoperă în sine o nevoie imperioasă de a avea un amic și un dușman în una și aceeași persoană. Freud a cîștigat mult din confruntarea ideilor științifice, alipind o parte din concepțiile amicului său la teoriile sale născînde.

Relațiile profesionale și amicale dintre Freud și Fliess ne sînt cunoscute din scrisorile lor, care au fost salvate de Marie Bonaparte, în 1938, la vremea cînd Freud se grăbea să imigreze în Anglia, împreună cu familia sa.

Corespondența lor acoperă perioada anilor 1887-1902 și rămîne un document de primă mînă pentru studiul dezvoltării gîndirii psihanalitice freudiene. AROPA

--

<- Înapoi la Dizidenți


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa