Sigmund Freud Viata si Opera


Colaboratori

Georg Groddeck

Georg Groddeck Georg Groddeck (1866-1934) ocupă un loc aparte în sînul celor pe care i-am putea considera dizidenți. În realitate, el își elaborase deja propria viziune teoretică la vremea cînd a intrat în contact cu Freud care, impresionat de ideile acestui medic original, s-a grăbit să îl considere drept unul de-ai săi.

Primul contact al lui Freud cu acest medic din Baden-Baden datează din 1912, atunci cînd Groddeck a publicat un text care critica puternic psihanaliza. Mai tîrziu, el și-a reluat contactul cu Freud, pentru a se scuza și a-i mărturisi că la acea dată înțelesese greșit psihanaliza. În urma acestei scrisori s-a dezvoltat o corespondență între cei doi.

Freud a împrumutat de la Groddeck conceptul de sine, modificîndu-i oarecum sensul original. Pentru Groddeck, Das Es reprezintă forța necunoscută care guvernează oamenii și care este izvorul tuturor bolilor fizice. Freud va face din ea instanța psihică rezervor al pulsiunilor.

Groddeck, care nu a fost analist niciodată, frecventa totuși congresele și reuniunile psihanaliștilor. El șoca adeseori asistența descriindu-se ca un analist sălbatic .

Ferenczi a fost foarte impresionat de ideile lui Groddeck și discuta adeseori cu el despre propriile sale idei privind tehnicile analitice așa-zis active.

  • Un articol dedicat lui Groddeck, intitulat Terapia non-acțiunii, a fost publicat în nr. 3/1998 al revistei de psihanaliză OMEN. Pentru mai multe detalii dă click aici.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau

--

<- Înapoi la Dizidenți


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa