Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Actualități

 

  • Cărți

O carte interesantă din anii 80 este "Șapte oameni care conduc lumea din mormânt" (Seven Men Who Rule the World From the Grave) scrisă de David Breese. Descoperim viețile și operele a șapte oameni - Charles Darwin, Karl Marx, Julius Wellhausen, John Dewey, Sigmund Freud, John Maynard Keynes ș i Soren Kierkegard care, deși nu mai sunt in viață, încă mai influențează omenirea în ziua de azi. Cartea nu este foarte groasă - are aproximativ 200 pagini, prezentând mai mult o imagine generală a acestor personalit ăți. Din pă cate,  nu poate fi folosită pentru a găsi biografii complete a acestor oameni.

Jonathan Lear lansează in 2005 o carte numită simplu "Freud". Autorul încearcă să demonstreze că teoriile creatorului psihanalizei sunt încă utile, în ciuda demonstrațiilor că există alte metode mai eficiente decât cele propuse de medicul neuropsihiatru. Deasemenea, el face diverse compara ții între Sigmund și clasicii Socrate și Platon.

În 2006 apare "Interpretarea Crimelor" ("The Interpretation of Murder") de Jed Rubenfeld. Cartea are în jur de 450 de pagini. Freud a petrecut o săptămână în Statele Unite ale Americii (Manhattan), detaliu ignorat de majoritatea celor care scriu biografii despre el. Deși avea să moară 30 de ani mai târziu, nu s-a mai întors niciodată in SUA. I-a numit pe americani "criminali" și "să lbatici". Cum de a ajuns la această concluzie? Citiți cartea și veți afla!

Joseph P. Merlino, Marilyn S. Jacobs, Judy Ann Kaplan și K. Lynne Moritz au editat, în octombrie 2007, "Freud după 150 de ani: eseuri din secolul XXI despre un geniu" (Freud at 150: Twenty-First Century Essays on a Man of Genius). Cartea are în jur de 200 de pagini. Este o carte utilă pentru cel ce dorește să se ini țieze în lumea lui Freud și a operelor sale, dar și pentru cel care este deja familiarizat cu acest domeniu și vrea să cunoască o nouă perspectivă asupra medicului neuropsihiatru.

Richard Wollheim scrie "Sigmund Freud", o biografie intelectuală a lui Freud care prezintă o analiză a întregului corpus de opere ale psihanalistului. Conform lui Peter Gay de la Universitatea Yale acesta este "cel mai reușit studiu asupra modului de gândire al lui Freud" ("The best study of Freud's thought").

Esther Freud, strănepoata lui Sigmund, și-a lansat romanul "Love Falls", în care, printre altele, vorbește de străbunicul său și de relația ei cu Germania de azi.

George Makari este autorul a "Revoluția minții „("Revolution in Mind - the Creation of Psychoanalyșis" ), o istorie a acestei paradigme psihologice cu elementele ce au făcut-o importantă și unică în epocă.

  • Documentare

"The Century of the Self" (Secolul Eului) este un documentar interesant realizat recent de BBC. Acesta vorbește despre cum oamenii cu influență în stat au folosit teoriile lui Freud pentru a controla masele și a-și menține puterea î ntr-o societate democratică. Primul dintre aceștia a fost Edward Bernays, care a folosit tehnicile unchiului său, Sigmund Freud, în domeniul publicitar. Documentarul are 4 părț i, fiecare durând aproximativ câte o oră:

1. Aparatele fericirii (Happiness Machines) - relevă relația lui Edward Bernays cu unchiul s ău și felul în care acesta i-a utilizat teoriile pentru a manipula masele. Spre exemplu, a convins femeile că fumatul este un simbol al independenței și al libertății.

2. Ingineria consensului (The Engineering of Consent) dezvăluie maniera în care unii oameni au folosit teoriile lui Freud pentru a conduce după al doilea război mondial. Filmul poate fi găsit la http://video.google.com/videoplay?docid=-678466363224520614

3. Existăte un polițist în mintea tuturora care trebuie distrus (There is a Policeman Inșide All Our Heads: He Must Be Destroyed) prezintă influența lui Freud în anii 60 și încercările de contracarare a ideilor acestuia.

4. Opt oameni care beau vin in Kettering (Eight People Șipping Wine in Kettering) arată influenț a teoriilor freudiene la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului XXI în rândul politicienilor de stânga, precum Bill Clinton și Ton y Blair.

  • Expoziții

Jean Anguera a organizat la Muzeul de Arte frumoase din Orleans o expoziț ie numită "Omul pe câmp" (L'homme dans la plaine). În cadrul acesteia este prezentat omul singuratic în diferite ipostaze. Câmpul apare în postura de psihanalist, iar Sigmund Freud este reprezentat de fotoliul să u.

  • Conferințe

Pe 16 aprilie 2008 a avut loc la Universitatea de stat Lousiana conferinț a  "Psihanaliza și buddhismul în secolul 21", susținută de psihanalistul Jeffery Rubin. Aceasta reprezintă o tentativă a autorului de a integra buddhismul în psihanaliza freudiană.

  • Diverse

Uncommon Goods a lansat o colecție de păpușele psihanalitice. Setul cuprinde o canapea de terapie și 3 păpu șele reprezentându-i pe Sigmund Freud, Anna Freud și Carl Jung. Cutia în care se pot cumpăra poate fi folosită ca scenă de teatru. Pentru a le viziona, accesa ți: http://www.uncommongoods.com/images/product/12060_lg.jpg

--
Pagină realizată de Cristina Ilenescu.



powered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri online

Articole - Publicații

Forum - Blog - Ajutor 24x24

Contact

  © 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa