Sigmund Freud > Noutăți

curs ad

Sigmund FreudFREUD
Actualități

 

 • Cărți

Irvin Yalom a lansat When Nietzsche Wept (Când Nietzche a plâns) în cadrul căreia prezintă patru mari personalități a sfarșitului secolului al XIX-lea. Printre aceștia se numără Josef Breuer (fizician și psiholog care a descoperit reflexul Herring-Breuer în respirație și capacitatea urechii de a menține echlibrul corpului uman), Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud și Lou Salome (poet și scriitor). Este o carte utilă pentru cei interesați de filosofie și psihologie.

O altă carte în care apare Freud este The Death of Sigmund Freud: The Legacy of His Last Days (Moartea lui Sigmund Freud - ultimele sale zile). Jurnalistul londonez Mark Edmundson își incepe lucrarea cu prezentarea Vienei în 1938 în timpul invaziei lui Hitler și o termină cu moartea lui Freud. Deasemenea, el își expune punctul de vedere în ceea ce privește anumite lucrări ale lui Sigmund.

 • Filme și documentare

Un film ceva mai vechi din anii 70 este The Seven per-Cent Solution. Acesta reprezintă ecranizarea romanului din 1974 al lui Nicholas Meyer. Personajul principal este faimosul Sherlock Holmes. Acesta vine în Viena, unde este ajutat de Freud să se vindece de dependența de cocaină. Filmul îi are în rolurile principale pe Nicol Williamson ca Sherlock Holmes și Alan Arkin ca Sigmund Freud.

The Secret Diary of Sigmund Freud (Jurnalul secret al lui Sigmund Freud) este un film din 1984 care durează 90 minute. Este o comedie bazată pe un jurnal ficțional al lui Freud în care este satirizată viața sa din copilărie și până în momentul în care fondează psihanaliza.

În 1999 se lansează Biografia mileniului - 100 de oameni, 1000 de ani (Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years), un documentar în patru părți, fiecare durând aproximativ 50 de minute. Filmul prezintă succint o sută de personalități care au marcat considerabil istoria omenirii, printre care și Sigmund Freud.

În 2004 se lansează The question of God - Sigmund Freud and C. S. Lewis (Problematica lui Dumnezeu la Sigmund Freud și C. S. Lewis). Filmul durează în jur de 3-4 ore.  Acesta prezintă concepțiile opuse a două personalități în ceea ce privește religia: Lewis (autorul cronicilor din Narnia), care crede în Dumnezeu și Freud - ateul convins.

Sigmund Freud - Proffessional Psychoanalyst (Sigmund Freud - psihanalist profesional) este un desen animat simpatic din 2005 prin care se prezintă o zi de muncă din viața medicului.

În Europa, o ecranizare din 2007 a operei de 1200 pagini a lui Geert Mak constă în istoria Europei între anii 1900 și 2000. Documentarul are 35 de părți, fiecare având în jur de 40 de minute. Printre personalitățile prezentate îl regasim și pe Freud.

 • Spectacole

Universitatea Notre Dame de Namur din Statele Unite ale Americiia a organizat, pe 24 aprilie, spectacolul de dans Mosaic in Motion (Mozaic în mișcare) în care actorii au fost studenții facultății. Trei dintre personajele acestui spectacol sunt creațiile lui Sigmund Freud - Sinele, Eul și Supraeul. Regizorul spectacolului consideră Sinele o energie instinctuală pe care o posedăm cu toții și care ne-a ajutat să supraviețuim de-a lungul secolelor. Mai este de parere că, dacă menținem această energie închisă în noi, ea poate cauza haos psihic. Eul reprezintă, conform aceluiași, tot ceea ce ne determină să fim diferiți de ceilalți.

 • Divertisment

Pentru cei amatori de divertisment, iată cateva dintre aparițiile în materie de Freud:

 • Ceas Freud - cu fiecare secundă ce trece, aflăm ce se află în mintea acestuia. Pentru a viziona, dați click pe http://www.philosophersguild.com/pics/0127_s.gif
   
 • Păpușă Freud care dă din cap - mult mai ieftină decât vizitele regulate la psiholog. O puteți pune în fața dumneavoastră și îi spuneți tot ceea ce aveți pe suflet. Freud dă din cap afirmativ. La un moment dat vă veți simți mai ușurat!
   
 • Tickle me Freud - o jucărie de pluș cu infățișarea lui Sigmund. Prin apăsarea piciorului, el izbucnește în râs. Un instrument util în terapia prin râs.
   
 • Acadele cu gust de pepene verde în forma capului lui Freud. Pentru cei interesați: http://www.popgadget.net/images/freud-head-lollipops.jpg

--
Pagină realizată de Cristina Ilenescu.powered by FreeFind
 

Home - Psihanaliza - Cursuri

Articole - Publicații

Newsletter - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa