Sigmund Freud - Viața și opera


Freudieni

OTTO RANK

Otto Rank Otto Rank (1884-1939) s-a născut sub numele de Otto Rosenfeld, dar a decis să-și schimbe numele la vîrsta de 19 ani, datorită unei relații dificile cu tatăl său.

Tînăr strălucitor și extrem de hotărît, Rank a acumulat o cultură vastă prin lecturile sale personale în ciuda condițiilor materiale mai mult decît precare. Rank l-a sedus pe Freud prin determinarea și calitățile sale personale, iar acesta l-a considerat mult timp ca pe un fiu.

Rank avea un statut particular în grupul pionierilor analizei. Foarte apropiat de Freud, al cărui secretar devine, Rank era adeseori considerat de tovarășii lui cu o anumită condescendență, după cum o dovedește porecla primită: micuțul Rank.

Rank a fost numit membru al Comitetului secret,  însărcinat cu bunul mers al mișcării analitice și cu îndiguirea dizidențelor. Este paradoxal să constatăm că numai după cîțiva ani el va părăsi mi șcarea analitică datorită propriei sale dizidențe, în urma publicării lucrării sale asupra traumatismului nașterii. Teoria sa omitea aspectele sexuale ale conflictului psihic și se axa pe trauma experienței nașterii, care ar fi explicat etiologia nevrozelor. Rank v-a considera astfel că o analiză clasică nu se mai justifică și că un efort de scurtă durată, focalizat pe izvoarele primitive ale angoasei, permite vindecarea nevrozelor. Rank se dedică astfel, împreună cu Ferenczi, tehnicilor terapeutice active.

După ce a divorțat de soția sa Beata Tola Mincer la începutul anilor 30, Rank a dus o viață personală destul de complexă care l-a condus, cu doi ani înaintea morții sale, la căsătoria cu Estel Buhl.

Rank a călătorit mult, a trăit mai bine de 8 ani la Paris, unde a analizat mai mulți membri ai comunității analitice, și a fost amantul (și psihanalistul) lui Anais Nin.

În 1934 decide să se stabilească în Statele Unite unde își va urma cariera cu mare succes.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau

--

<- Înapoi la Comitet


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa