Sigmund Freud Viata si Opera


Dizidenți

WILHELM REICH

Wilhelm Reich De origine galiciană, Wilhelm Reich (1897-1957) este una din figurile cele mai cunoscute ale dizidenței freudiene. După studii de medicină la Viena, Reich este admis apoi în Societatea psihanalitică din Viena, în 1920, unde a întîlnit un grup de străluciți tineri analiști.

După un debut de carieră strălucitor, marcat de publicarea "Analizei caracteriale", a cărei primă parte rămîne de referință în privința acestui subiect, Reich s-a îndepărtat radical de psihanaliză, orientîndu-se din ce în ce mai mult spre o viziune marxistă a societății. Astfel, el s-a implicat în mișcarea comunistă și a elaborat o gîndire care va stîrni dezacorduri atît din partea psihanaliștilor, cît și din cea a marxiștilor.

Una din marile probleme ale operei lui Reich provine din faptul că el confundă refularea cu reprimarea sexuală. Refularea fiind un proces intrapsihic, răspunzînd necesităților defensive în fața conflictelor psihice, în timp ce reprimarea este un proces exterior, vizînd controlarea comportamentelor sexuale ale unei populații, putem înțelege de ce Reich a putut predica o revoluție sexuală și o mai mare libertate sexuală, pentru a face să dispară nevrozele, în timp ce noi știm foarte bine că absența controlului extern, adecvat, sporește adeseori rigiditatea defenselor intrapsihice.

Reich a trebuit să se refugieze mai mereu de nazism, datorită ideilor sale revoluționare. Această emigrare l-a obligat să se stabilească în Maine, în Statele Unite, unde a fondat, în 1942, Institutul orgon , conform teoriilor sale axate pe puterea orgasmului.

Spre sfîrșitul carierei sale, Reich va elabora teorii din ce în ce mai esoterice, care au avut un impact scăzut, cel puțin în mediile analitice.

Reich a fost închis în urma unui proces intentat de Food and Drug Administration. A murit în închisoare.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau

--

<- Înapoi la Dizidenți


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa