Sigmund Freud - Viața și opera

Teoriile lui Freud

- Introducere -

Mulți caută pe Google după "teoria lui Freud". Este ciudată formularea. De ce? Pentru că Freud nu a avut în realitate o singură teorie ci foarte multe. Faptul că ignorăm acest aspect arată cît de "familiar" este Freud în lumea românească!

Trei eseuri asupra teoriei sexualitatii
Cartea Trei eseuri asupra teoriei sexualității vine ca o completare a teoriei nevrozelor
Desigur că nu e spațiu suficient să dezvoltăm subiectul și ne vom limita la cîteva dintre cele mai importante teorii freudiene.

Teoria nevrozelor se referă la cauza și formarea acestor afecțiuni universal răspîndite. În general, e vorba de viața sexuală timpurie, mai precis despre refulările produse la vîrsta copilăriei și la fixațiile la această fază de dezvoltare.

Legată de teoria nevrozelor trebuie citate teoria sexuală dezvoltată în celebra sa carte: Trei eseuri asupra sexualității, concepția copilului despre nașterea - teoria cloacală - și stadiile de dezvoltare psihosexuală, fals numite teoria dezvoltării personalității.

Alte teorii la fel de importante:

Mecanismele defensive. Adică cum se opune eul revendicărilor (moțiunilor) pulsionale pentru a împiedica traducerea în act și dezvoltarea angoasei.

Teoria visului - visul este, după Freud, realizarea deghizată a unei dorințe refulate. Funcția lui: protejarea somnului. Cum se constituie visul (travaliul visului) și care este importanța interpretării lui în cura psihanalitică sînt aspecte descrise și dezvoltate deopotrivă de Freud.

Teoria despre structura aparatului psihic, care implică două topici: prima topică - conștient, preconștient, inconștient; a doua, sine, eu supraeu.

Cele două principii care guvernează viața psihică: principiul plăcerii și al realității.

Interpretarea viselor
Interpretarea viselor este o adevărată monografie dedicată de Freud tuturor spectelor legate de vis.

Este lucrarea pe care autorul a actualizat-o continuu

Teoria despre inconștient. Inconștientul, refularea și refulatul sunt citate adeseori ca principalele descoperiri ale lui Freud care practic au modificat radical viziunea comună și medicală asupra vieții psihice, ca fiind una statică și limitată exclusiv la conștiință.

Freud adaugă dimensiunea abisală a psihicului individual și explică funcția lui în apariția afecțiunilor nevrotice.

Psihopatologia vieții cotidiene
Psihopatologia vieții cotidiene se adresează publicului larg arătînd cum afecțiunile nevrotice se dezvoltă deopotrivă și la persoanele normale
Sesizarea inconștientului la care participă interpretarea viselor este principala probă la care era supus, pe vremea lui Freud, viitorul psihanalist.

Desigur că astăzi nu se mai urmărește deprinderea acestor abilități, cînd psihanaliza este fie respinsă din varii motive, fie insuficient studiată ca să se limiteze la un simplu joc rebusistic, bazat pe utilizarea ludică a unui vocabular ermetic. Și cam atît.

Mecanismele care guvernează activitatea psihică inconștientă, dinamica psihică, metodele de acces la inconștient sunt tot atîtea teorii dezvoltate de Freud în urma activității sale clinice.

Și nu în ultimul rînd, teoria despre transfer , despre rolul său în cura psihanalitică și complexul lui Oedip - care este, după Freud, nucleul nevrozelor.

icon Vrei să afli cum se împletesc metodele psihanalizei de acces la inconștient? Urmează cursul nostru Metode psihanalitice de investigare a inconștientului destinat începătorilor. -> Detalii aici.

În concluzie, Freud a scris imens și a abordat practic tot ce poate face obiectul studiului științific al minții. El a creat un adevărat vocabular psihanalitic care aduce elemente și explicații nemaiîntîlnite pînă la el.

Vezi și dicționarul de termeni aici.


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa