Sigmund Freud Viata si Opera

Prezentare de carte

Totem și tabu (1913)

Editate din 1911, dar publicate ca o carte în 1913, cele patru texte care alcătuiesc Totem și tabu aparțin lucrărilor lui Freud consacrate a ceea ce este cunoscut sub numele de psihanaliză aplicată. Aceste texte sunt printre cele mai controversate, deoarece se bazează pe date împrumutate din alte domenii și a căror acuratețe ar putea fi pusă la îndoială.

În Psihologia maselor și analiza eului din 1921, cînd Freud a preluat ideile înaintate în 1913, va face acest lucru cu precauție, subliniind că aceasta a fost o ipoteză, o „a considerat-o productivă pentru că îi permitea să avanseze anumite teorii. Cu toate acestea, tonul nu este același în 1913, când ideile elaborate în Totem și tabu sunt prezentate nici mai mult, nici mai puțin, decît ca fapte.

Există o tendință în mediul analitic de a face din Totem și tabu un fel de metaforă (hoarda sălbatică) a primelor dezvoltări ale organizărilor psihanalitice contemporane textului. Riscînd să fie reducționist, acest punct de vedere ascunde unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestui text criticabil din punct de vedere antropologic. Din momentul în care încetăm să considerăm această carte ca o lucrare de antropologie și să revenim la domeniul psihanalizei, putem vedea cum Freud va folosi datele din domeniile conexe, chiar dacă erau false, pentru a-și alimenta reflecție asupra psihicului.

Totem și tabu este o lucrare considerabilă dacă nu o luăm ca atare și o punem în legătură cu Psihologia maselor și analiza eului (1921) și Indispoziție în civilizație (1930).

Referință: Cartea Totem și tabu poate fi găsită în versiune romînească (vezi bibliografia Freud aici).

icon

<- Înapoi la prezentare de carte


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa